NRK Meny
Normal

Attentatet styrt fra hotellrom

Minst ni mennesker ble drept da to bomber gikk av på to luksushoteller i Indonesia. Ytterligere én udetonert bombe er funnet i et hotellrom.

Video nsps_upload_2009_7_17_7_49_29_874.jpg

Klikk på bildet over og se på de kraftige ekplosjonene på to hoteller i Jakarta.

Rundt 50 mennesker er skadd. En norsk kvinner fikk lettere skader, og ble raskt skrevet ut fra sykehuset dit hun ble sendt for en sjekk.

- Hun var med på et møte på et av hotellene da eksplosjonen skjedde, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Fasaden på hotellet Ritz-Carlton ble sprengt i filler. Omtrent i samme øyeblikk ble også Marriott-hotellet rystet av en eksplosjon. Skrot og glassbiter lå strødd utenfor hotellbygningene etter det som kan ha vært et koordinert terrorangrep.

Jakarta bombeattentat

Hotellgjester får hjelp etter bombeattentatet.

Foto: DADANG TRI / REUTERS

Norsk kvinne rammet

Kilder i politiet forteller at minst ni mennesker er drept, og at fire av dem er utlendinger. Minst 52 er såret melder Reuters, deriblant en norsk kvinne.

– Kvinnen er i fin form, opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet. Kvinnen befant seg på et møte på det ene hotellet da eksplosjonen fant sted,da eksplosjonen fant sted.

Kvinnen ble bare lettere skadd og ble skrevet ut fra sykehuset etter kort tid. UD går nå fortløpende gjennom listene over skadde mennesker og prøver å kartlegge nordmenn i Jakarta, sier Imerslund.

LES OGSÅ: Ny eksplosjon i Jakarta

LES OGSÅ: Nordiske ambassader evakuert i Jakarta

Selvmordsaksjon

Politiet opplyser at selvmordsaksjonister gjennomførte begge angrepene.

– Vi fikk melding om at åtte døde øyeblikkelig, inkludert selvmordsbomberen, sier Sambuaga.

Bombemennene gjemte seg på et hotellrom, hvor politiet har også funnet en tredje bombe. Politifolk har uskadeliggjort den udetonert bomben ble funnet på rom 1808 i Marriott-hotellet.

Antiterrorpoliti fant også flere eksplosiver på hotellrommet, hvor etterforskerne tror gjerningsmennene har oppholdt seg.

Jakarta bombeattentat

Hotell personal prater i telefon etter bombeattentatet.

Foto: Dita Alangkara / AP

– Jeg spiste frokost i 16. etasje da jeg hørte en eksplosjon og gikk ned til 1. etasje. Der var det kaos. Jeg så utlendinger som var dekket av blod, mellom tre og fem stykker som var hardt såret, forteller en kvinne ved navn Intan til fjernsynskanalen TV One.

Angrepet truer sikkerheten

– Bombeeksplosjonene i Jakarta var en grusom handling som undergraver sikkerheten i landet, sier Indonesias president.

Det er mistanke om at attentatet kan være linket til bombeangrepene på Mindanao, Filippinene tidligere denne måneden. Manila og Jakarta har planlagt å samarbeide om kampen mot terrorisme.

Abu Sayyaf som er basert på en øy ved grensen til Indonesia har fått skylden for de verste terrorangrepene på Filippinene. Det er grunn til å tro at de også skjuler Jemaah Islamiyah, som er mistenkt for attentatet på Marriott og Ritz-Carlton hotellene.

En utenlandsk mann får hjelp etter bombeattentat i Jakarta

En utenlandsk mann får hjelp etter bombeattentat i Jakarta.

Foto: AFP / AFP

Utenriksmedarbeider Arnt Stefansen tror dette kan få alvorlige følger for turistnæringen.

– Disse to hotellene som ble rammet er regnet som de sikreste i landet, det er der topp-ledere bor når de er på forretningsreise i landet. Det er ganske stor sannsynlighet for at sentrale forretningsfolk er blant de ofrene for denne terroraksjonen, sier Stefansen.

Bali-angrepet

Begge hotellene ligger i et fasjonabelt strøk i sentrum av den indonesiske hovedstaden.

Marriott-hotellet ble rammet av en bilbombeeksplosjon i 2003, og den gang ble tolv mennesker drept. Den ytterliggående islamistiske organisasjonen Jemaah Islamiah ble beskyldt for å ha stått bak dette angrepet.

Jemaah Islamiah (Islamsk gruppe) anklages også for å ha vært innblandet i terrorangrepet på Bali i 2002, som kostet 202 mennesker livet.

Siden begynnelsen av 2000-tallet er en rekke religiøse ekstremister pågrepet i Indonesia, og det er nå flere år siden forrige gang forrige gang landet ble rammet av store bombeaksjoner. Presidentvalget tidligere denne måneden gikk fredelig for seg.

LES OGSÅ: Forbereder skyting av Bali-bomberne

LES OGSÅ: Henrettet for Bali-terror

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt