Åpner huset for evakuerte mens de venter på stor-tyfonen

Norske Vanessa Rognstad har åpnet huset hun leier på Filippinene for folk som bor farligere til. De har forskanset seg bak betongveggene, mens mange tusen har evakuert på grunn av uværet.

Tyfon, filippinene

– Vi bor i et hus av betong, så vi satser på at det skal gå greit, sier Vanessa Rognstad.

Foto: Privat

Denne tyfonen har fått navnet Haiyan og den er den 24 i sitt slag som rammer Filippinene bare i år. Ifølge AFP er dette den kraftigste tyfonen i år. Vindene bygger seg opp ute i Stillehavet og det er ingen fjell som kan mildne styrken innen den når land.

Dekker vinduet før uværet kommer

Vanessa og vennene hennes har dekket vinduene i huset før uværet kommer.

Foto: Vanessa Rognstad / Privat

– Det veldig stille her nå. Det er tomt i gatene og folk har samlet seg på steder de håper er trygge. Folk har brukt flere dager på å forberede seg og man merker at de er ganske nervøse. Det sier Vanessa Rognstad på telefon fra øya Siargo, sørøst i landet.

Vanessa har bodd på øya i to måneder nå. Akkurat nå har hun besøk fra Norge og hun og kameraten har åpnet dørene for folk som bor mer utsatt til nærmere sjøen.

Redd taket skal fly

– Vi bor i et hus av betong, så vi satser på at det skal gå greit. Men vi er usikre på om taket holder, så vi holder oss i først etasje, sier hun og forteller at de akkurat nå er rundt 15 stykker der.

Mange tusen mennesker er evakuert, opplyser myndighetene i landet. Det meteorologiske instituttet i landet melder at vinden allerede blåser i 330 kilometer i timen. Tyfonen har en bredde på 600 kilometer og er ventet å treffe den østlige dele av landet med full styrke på fredag.

– En farlig tyfon

Advarer om Haiyan

Folk blir advart om uværet over høyttalere på brannbiler.

Foto: AP

Brannbiler kjører i gatene og advarer folk mot det som er i vente og områder som tidligere har vært rammet av jordskred og flodbølger blir evakuert.

– Dette er en veldig farlig tyfon. Lokale myndigheter vet hvor risikoen er størst og har sørget for evakuering, sier statsmeteorolog Glaiza Escullar.

Hun sier at uværet kommer til å treffe områder som fremdeles sliter med å komme til hektene etter et kraftig uvær i 2011 og et jordskjelv i forrige måned.

222 mennesker ble drept i jordskjelvet og på øya Bohol bor flere enn 5000 i telt fordi hjemmene deres ble ødelagt i katastrofen.

Nå er skolene stengt, fergeavganger er innstilt og fiskere har fått ordre om å sikre fartøyene sine i påvente å tyfonen.

Har hugget trær

Hos Vanessa blåser det foreløpig ikke så kraftig, men det regner ganske mye. Hun forteller NRK.no at de har hugget ned kokostrær rundt huset og kuttet ned kokosnøtter fra andre trær, så ikke de skal falle. De har også spikret igjen vinduene i huset og hamstret mat og vann for tre dager.

Haiyan, tilflukt

Myndighetene har åpnet idrettshaller der folk kan søke tilflukt.

Foto: AP

– Vi har kjøpt pasta, men også masse snacks og bananer slik at vi har noe å spise når strømmen forsvinner. Det sier alle at vi må regne med kommer til å skje.

– Hvordan får dere ventetiden til å gå?

– Vi sitter og lader telefonen og hører på musikk. Så spiller vi kort og venter egentlig bare på at tyfonen skal komme.

Vanessa forteller at hun er halvt filippinsk og har vært mye på Filippinene, men at hun ikke har opplevd slikt vær før.

– Vi er på en liten øy. Herfra går det fly tre dager i uka og båten går bare når det er fint vær, så her blir vi nå, ler hun.

Hun innrømmer at hun er litt nervøs.

– Men det er mange her sammen med oss nå og det er mange her som hjelper oss, så det skal nok gå greit, sier Vanessa og venter på stormen.

Satelittbilde av tyfonen Haiyan

Satellittbilde tatt torsdag morgen viser hvordan tyfonen Haiyan er på vei mot Filippinene til venstre på bildet.

Foto: US Naval Research Lab / AP


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt