Hopp til innhold

Anklager bosettere for å bruke palestinere som barnearbeidere

Palestinske barn ned i 11-årsalderen besvimer og kaster opp etter å ha arbeidet med ulovlige sprøytemidler på gårder til israelske bosettere, skriver Human Rights Watch i ny rapport.

Løkplukkere på Vestbredden

Palestinske landarbeidere høster inn løk på en åker som tilhører jødiske bosettere i Tomer på Vestbredden.

Foto: Oded Balilty / Ap

Hundrevis av palestinske barn arbeider under «farlige» arbeidsforhold på gårder som tilhører nybyggere på den ulovlig okkuperte Vestbredden.

Det skriver menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) i den 74 sider lange rapporten «Ripe for Abuse» - «Moden for misbruk».

Les hele rapporten «Ripe for Abuse» her (pdf)

- De israelske bosettingene tjener på brudd på rettighetene til palestinske barn, sier HRWs Midtøsten-leder, Sarah Leah Whitson.

Rapporten er basert på historiene til 38 palestinske barn og 12 voksne som har arbeidet på bosetternes gårder i Jordan-dalen på Vestbredden. Rundt 60.000 palestinere og 4500 jødiske bosettere bor i Jordan-dalen.

Barn fra samfunn som er blitt fattige på grunn av Israels diskriminering og nybyggingspolitikk, dropper ut av skolen og tar seg farlig arbeid fordi de føler at de ikke har noen alternativer, mens Israels lukker øynene.

HRWs Midtøsten-leder, Sarah Leah Whitson / HRW

– Jobber 60 timer i uken

Rapporten sier at noen av barna jobber med å plukke og sprøyte grønnsaker over 60 timer i uken. Arbeidet foregår i temperaturer opp til 38 grader utendørs og i enda høyere temperaturer inne i drivhus.

Mange av dem hadde fått kutt og skader fra skarpe kniver og maskiner, og noen har lidd av oppkast og svimmelhet etter å ha sprøytet plantevernmidler med «lite beskyttelse».

Alle som er blitt intervjuet forteller at de er rekruttert av palestinske mellommenn. De beskriver arbeidsdager som starter 05.30 og varer i opptil 12 timer og at de ofte ble presset av arbeidslederne til ikke å ta pauser.

- Håndhever ikke loven

HRW oppfordrer Israel til å stoppe bruken av palestinske barnearbeidere på jødiske bosettinger.

– Israelske arbeidslover forbyr bruken av barn til å bære tunge bører, arbeide i høye temperaturer og arbeide med farlige sprøytemidler, men Israel har ikke håndhevet lovene når det gjelder palestinske barn som arbeider på bosettingene, skriver HRW.

Rapporten legger til at både Europa og USA kjøper landbruksprodukter som er produsert av de israelske bosetterne.

Palestinske landarbeidere

Palestinske arbeidere brenner landbruksavfall fra den jødiske bosettingen Petsael i Jordan-dalen.

Foto: Oded Balilty / Ap

Avviser påstandene

Lederen for de israelske bosettingene i Jordan-dalen på den okkuperte Vestbredden avviser innholdet i rapporten.

– De har funnet opp løgner. Hele målet for denne organisasjonen (HRW, red.anm.) er å ødelegge Israels ansikt utad, sier David Elhayani, til nyhetsbyrået AFP.

Elhayani, som selv er tidligere bonde, sier at det ikke er regningssvarende for bøndene i Jordan-dalen å ansette barn fordi arbeidet på gårdene er relativt komplisert.

Han legger også til at bønder som bruker barnearbeidere vil miste eksportlisensen sin.

– Hvis du viser meg en bonde som har barn i arbeid, vil jeg melde det til politiet med det samme. sier Elhayani.

SISTE NYTT

Siste nytt