Angrep mot oljeselskap i Libya – kan ha tatt gisler

Sikkerhetsstyrker skal ha stormet hovedkvarteret til Libyas nasjonale oljeselskap i Tripoli etter at det ble angrepet av væpnede menn. Det er uklart om angriperne har tatt gisler.

Smoke rises form the headquarters of Libyan state oil firm National Oil Corporation (NOC) after three masked persons attacked it in Tripoli

Skadde blir båret vekk fra bygningen som er under angrep.

Foto: Hani Amara / Reuters

Det er også sprikende opplysninger om tapstallene. Ifølge helsedepartementet ble to mennesker drept og ti såret i angrepet, men lederen av det nasjonale oljeselskapet, Mustafa Sanallah, sier til libyisk TV at antallet døde og sårede er ukjent.

Det brøt ut brann etter eksplosjonene og bygningen ble sterkt skadd, sier Sanallah.

LIBYA-CONFLICT-OIL

Brann- og redningsmannskaper foran hovedkvarteret til Libyas National Oil Company i hovedstaden Tripoli.

Foto: MAHMUD TURKIA / AFP

– Angriperne tok seg inn i første etasje og skjøt vilt rundt seg. Det var et voldsomt angrep, sier Sanallah

Ifølge Aljazeera var det minst en eksplosjon, og den startet en brann som spredte seg raskt i bygningen.

Usikkert om gisler ble tatt

Så langt er det ikke flere opplysninger om hva som har skjedd med angiperne, som libyiske myndigheter kaller terrorister.

Innenriksminister, Abdul Salam Ashouritner, har sagt til Associated Press at angriperne tok flere gisler. Men det er ukjent hva som har skjedd med dem etter at spesialstyrker ble satt inn.

– Tre eller fem væpnede menn skjøt rundt seg inne i bygningen. Flere ble truffet, sier en mann til nyhetsbyrået Reuters, etter at han hadde flyktet ut av et vindu.

Bilder på sosiale medier viser skadde som blir båret vekk. Store deler av fasaden er dekket av glass og mange skal ha blitt skadd da vinduer eksploderte. Andre vinduer ble knust av sikkerhetsstyrkene slik at de ansatte kunne komme seg ut.

IS tar på seg ansvaret

Ifølge libyske Alaan TV var det seks maskerte opprørere fra den ytterliggående islamistgruppa IS som angrepet bygningen, etter først å ha utløst sprengladninger utenfor. IS har tidligere utført angrep i Tripoli og andre byer i Libya.

Tirsdag påtok IS seg ansvaret for angrepet mot oljeselskapet, ifølge en uttalelse fra IS som er plukket opp av den amerikanske organisasjonen SITE. Tre angripere skal ha dødd i stormingen.

Preget av vold og rivalisering

Angrepet kommer mindre enn en uke etter at en skjør våpenhvile ble forhandlet fram mellom militsgrupper i Tripoli. For få dager siden ble 61 mennesker drept i rivaliseringen mellom disse gruppene.

Libya har vært preget vold mellom militsgrupper etter opprøret i 2011 da landets diktator, oberst Muammar al-Gaddafi, ble styrtet.

Viktig for landets økonomi

Oljenæringen er ryggraden i landets økonomi, til tross for kollapsen i 2011. Kollapsen var forårsaket av at opprørere, med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land, styrtet Muammar Gaddafis regime.

Oljeproduksjonen falt med mer enn to tredeler fra 1,6 millioner fat om dagen til under 500.000, og ulike militsgrupper har kjempet om kontroll over oljeanleggene.

Salg av olje står for 90 prosent av statens inntekter og finansierer både lønninger i offentlig sektor og ulike subsidier. En samlingsregjering med internasjonal støtte kontrollerer oljeinntektene i dag, men en rivaliserende regjering øst i landet har etablert sin egen sentralbank.

SISTE NYTT

Siste nytt