Angrep demonstranter fem dager før Eurovision-finalen

BAKU (NRK.no): Myndighetene i Aserbajdsjan vil ikke la demonstranter ødelegge glansbildet av hovedstaden før finalen i Eurovision. Mandag slo politiet ned på to fredelige demonstrasjoner og arresterte minst ti personer.

En kvinnelig demonstrant blir dratt bort av politiet.

STANSET DEMONSTRASJON: Politiet stanset to fredelige demonstrasjoner i Aserbajdsjans hovedstad (Foto: IRFS).

Foto: IRFS

Amund Aune Nilsen, Baku
Foto: NRK

Oljerike Aserbajdsjan har brukt enorme summer på å renovere fasader, sette i stand gater, bygge praktbygg og på PR-arbeid før hele verden kommer på besøk denne uken.

Landets myndigheter har et svært bevisst forhold til at verdenspressen kommer til hovedstaden, men det har også opposisjonelle og regimekritikere.

Mandag hadde vel 160 demonstranter samlet seg på to ulike steder i byen.

– Jeg så 50 personer gå fra metrostasjonen ved gamlebyen og mot en av myndighetenes bygninger, sier Rasul Jafarov fra menneskerettighetskampanjen «Sing for Democracy» til NRK.no.

Selv deltok han ikke i demonstrasjonen, men var til stede for å observere.

– Demonstrantene ropte slagord som «frihet for politiske fanger», «nei til korrupsjon», og ropte at regjeringen skulle gå av, forteller Jafarov.

LES OGSÅ: Bruker 375 mill. på ESC

Hardhendt politi

President Ilham Alijevs regime i Aserbajdsjan har blitt omfattende kritisert for å ikke respektere menneskerettigheter og demokrati.

Selv om flere internasjonale organisasjoner mener demonstrantene har gode poenger, rakk de ikke å holde på i mange minutter før politiet grep inn mandag.

Giorgi Gogia, som jobber som researcher for Human Rights Watch i Sør-Kaukasus, var også vitne til markeringen Jafarov så.

– Det kom over 100 politifolk for å spre demonstrantene. De opptrådte i noen tilfeller brutalt, og slo med gummibatonger, sier Gogia til NRK.no.

Demonstrasjon i Baku.

SENTRALT I BAKU: En av demonstrasjonene ble avholdt midt i sentrum av Baku, på Fonteneplassen (Foto: IRFS).

Foto: IRFS

Lå bevisstløs

Gogia kom seg raskt videre til Fonteneplassen i Baku, noen få minutter unna. Dette er et pent opparbeidet område sentralt i byen, uten biltrafikk.

De vel 100 demonstrantene som hadde møtt opp der var allerede spredd da han kom frem.

– En dame lå igjen bevisstløs på bakken. Politiet hadde ikke hjulpet henne, og vanlige folk måtte trå til og få henne unna, sier han rystet.

LES OGSÅ: Aserbajdsjan strammer inn før ESC

Vil marsjere

Jafarov og Gogia opplyser at minst ti personer ble arrestert og fraktet vekk i busser etter demonstrasjonene.

Flere av demonstrantene ble ifølge Jafarov kjørt til Gobustan, en region som ligger vel én og en halv time fra Baku.

– Jeg har møtt en del av demonstrantene som har kommet seg tilbake til Baku igjen. Flere er lettere skadd, sier han.

Politiets behandling av demonstrantene til tross, tror Jafarov at det blir flere regimekritiske markeringer i de kommende dagene.


Refser norske myndigheter

Demonstrantene ble busset vekk av politiet.

MINST TI ARRESTERT: Minst ti personer ble arrestert etter demonstrasjonene. Flere personer ble busset ut av Baku og til en annen region i landet (Foto: IRFS).

Foto: IRFS

Venstre-politiker Naomi Ichihara Røkkum, som er medlem av partiets internasjonale utvalg, er i Baku denne uken. Hun er sjokkert over myndighetenes behandling av demonstrantene.

– Jeg hører fra opposisjonelle her at det er nettopp slike markeringer myndighetene vil unngå, når det er så mye internasjonal presse til stede, sier Røkkum til NRK.no.

Hennes eget parti mener at norske myndigheter burde ha en mer aktiv rolle opp mot menneskerettigheter i Aserbajdsjan. Hun minner om at Statoil har et stort engasjement i landet.

– I de fleste land hvor menneskerettighetssituasjonen er vanskelig, men hvor norske selskaper har næringslivsinteresser, tar norske myndigheter tar opp situasjonen med landets myndigheter, påpeker Røkkum.

– Av en eller annen grunn, kanskje fordi det er så lite oppmerksomhet rundt Aserbajdsjan, skjer det ikke i dette landet, sier Venstre-politikeren.

SISTE NYTT

Siste nytt