Risikerer å bli brent som heks

Stadig flere barn blir beskyldt for svart magi i deler av Afrika. De risikerer å bli brent, slått og drept som straff.

Albionbarn i Tanzania

Påskuddene er mange, albinoer, foreldreløse og gatebarn er i risikosonen.

Foto: TONY KARUMBA / AFP

En Unicef-rapport, gjengitt av BBC, advarer mot heksejakten.

Foreldreløse, gatebarn, albinoer og barn med ulike funksjonshemninger er i risikosonen. Noen av dem som blir beskyldt for hekseri, er så unge som åtte år, viser rapporten.

Prest kalte ham heks

I Nigeria bor den unge gutten Paul i et rehabiliteringssenter i regi av Unicef. Han ble brakt til kirken av sin stemor. Pastoren beskyldte ham for hekseri, og stemoren kastet ham ut av huset.

– Jeg følte meg så uønsket. Ingen ville leke med meg eller snakke med meg, forteller Paul.

Bensin i øynene

For 10-20 år siden var det mest voksne kvinner som ble beskyldt for å være heks i enkelte afrikanske land. Unicef hevder at heksejakten på barn, er et moderne fenomen. Det er flest gutter i alderen 8-14 som blir anklaget.

Ifølge Unicef-rapporten blir barna både brent, torturert, slått og drept som straff. Djevelutdrivere har helt bensin i barnas øyne og ører for å "fordrive de onde åndene". En av disse ble nylig arrestert i Nigeria etter å ha forlangt 200 kroner per utdrivelse.

20 000 gatebarn

Joaquim Theis arbeider for Unicef i Vest- og Sentral-Afrika. Han forteller at over 20 000 gatebarn i Kinshasa i Kongo er blitt beskyldt for å være heks.

– Barna blir tvunget til å innrømme at de er blitt forhekset, og senere presset til å navngi dem som har forhekset dem, forteller Theis til BBC.

Han mener det er lite å gjøre med overtro, og at det vil være galt å forsøke å utrydde den. – Men det går an å si at vold mot barn er galt, og at Unicef vil gjøre alt som står i organisasjonens makt for å stoppe heksejakten på barn.

Drepte tolv barn

For et år siden ble ni personer arrestert for å ha drept minst tolv albino-barn i Burundi, ifølge BBC. En av dem fikk fengsel på livstid, for å ha solgt kroppsdeler til nabolandet Tanzania. De skulle brukes i heksebrygg.

De andre fikk straffer på fra ett til femten års fengsel. I tillegg til drapene i Burundi, ble flere enn 40 drept i Tanzania.

Heksedoktorer i de to afrikanske landene tror at brygg laget på kroppsdeler fra albinoer, bringer dem hell. Minst 200 ble arrestert for denne menneskehandelen i Tanzania, men ingen er dømt.

SISTE NYTT

Siste nytt