NRK Meny
Normal

Erklærer folkeavstemningen for ulovlig

Separatistenes folkeavstemningen øst i Ukraina er ikke lovlig, sier Tysklands Angela Merkel og Frankrikes François Holland. Samtidig truer de Russland med flere sanksjoner.

GERMANY/ German Chancellor Merkel and French President Hollande walk past a European Union flag at the city hall in Stralsund

VIL HA OFFENSIV: Frankrikes president François Holland og Tysklands statsminister ber regjeringen i Kiev om å ikke starte en offensiv mot separatistene før valget i morgen.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Øst i Ukraina fortsetter prorussiske separatister forberedelsene til morgendagens folkeavstemning. Da skal innbyggerne i regionene Luhansk og Donetsk stemme om de vil ha uavhengighet fra Ukraina, til tross for at Russlands president Vladimir Putin ba separatistene om å utsette folkeavstemningen.

I en felles uttalelse fra Angela Merkel og François Holland understreker de at det planlagte valget er ulovlig. Samtidig ber de Ukrainas myndigheter i Kiev om å ikke starte en offensiv mot separatistene før valget avholdes.

Flere sanksjoner

De to regjeringssjefene advarte dessuten Russland, og sa at det vil få konsekvenser for landet hvis ikke det planlagte presidentvalget i mai i Ukraina blir vellykket.

– Vi er klare til å innføre flere sanksjoner mot Russland, sa Merkel til pressen etter at uttalelsen ble sluppet.

–Hvis det ikke er et internasjonal anerkjent presidentvalg, er det ikke mulig å unngå en videre destabilisering av landet, står det i uttalelsen. I så fall vil tiltak bli satt i verk mot Russland, heter det videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt