Norsk-amerikanske Karen til verdensrommet - igjen

Den norsk-amerikanske astronauten Karen Nyberg forlot tirsdag kveld Jorden i et russisk Sojus-fartøy sammen med to kolleger fra Russland og Italia. I natt ankom de den internasjonale romstasjonen.

Norskættet kvinne i verdensrommet

Norskættet kvinne i verdensrommet

karen nyberg

Amerikanske Karen Nyberg, russiske Fyodor Yurchikhin og italienske Luca Parmitano klar til utskyting i Kasakhstan i går kveld.

Foto: NASA/Bill Ingalls / Ap
Romferjen Soyuz

Romferjen Sojus brukte under seks timer på ferden fra Kasakhstan til Den internasjonale romstasjonen.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Fartøyet ble skutt ut fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan. Etter fire minutter nådde romferjen en hastighet på 7564 kmt. Turen fra Jorden til den internasjonale romstasjonen (ISS) tok under seks timer.

Karen Nyberg (43) er utdannet maskiningeniør og har i mange år jobbet for USAs romfartsorganisasjon NASA. Hun har også vært i verdensrommet tidligere. I 2008 deltok hun i en amerikansk romekspedisjon som varte i to uker.

Hun vokste opp i en norsk-amerikansk familie i delstaten Minnesota, og lokalavisa Minnesota Today har fulgt nedtellingen tett. Nyberg skriver også om turen på sin Twitter-konto.

Barndomsdrøm

Allerede da hun gikk på barneskolen drømte Nyberg om å bli astronaut.

– Jeg har norsk bakgrunn, jeg gikk i den lutherske kirken, og jeg har spist middag i kjelleren under kirken, sa hun i et intervju med nyhetsbyrået AP i forbindelse med sin første romferd.

I natt kretset de tre astronautene fire ganger rundt jorden før fartøyet ble koblet sammen med romstasjonen. Deretter måtte mannskapet vente inne i fartøyet i over to timer mens trykket utjevnet seg nok til at de trygt kunne gå over i romstasjonen.

Travelt halvår i rommet

Nå skal det nye mannskapet være der oppe i et halvt år, mens de foretar en rekke eksperimenter.

(Saken forts. under bildet).

Karen Nyberg

Karen Nyborg og kollega Luca Parmitano før utskytingen i går.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Sommeren og høsten ser ut til å bli usedvanlig travel for de tre astronautene. Hele seks ganger skal de bevege seg ut av romstasjonen. I tillegg skal de ta imot fire lasteferjer i løpet av oppholdet, skriver CBS.

Første kvinne i verdensrommet var sovjetiske Valentina Teresjkova, som gjennomførte 48 kretsløp rundt jorda i romkapselen Vostok 6 i 1963.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt