NRK Meny
Normal

«Menneskeroboten» Hubo hilste Erna med Brann-hyllest

Den menneskelignende roboten Hubo kan mer enn å rydde opp etter atomulykker. Statsminister Erna Solberg (H) fikk blomster og et «heia Brann» da de to møttes i Seoul torsdag.

Den autonome roboten Hubo ønsket Erna Solberg velkommen til Sør-Korea i ettermiddag, med blomster og beskjeden «Heia Brann!»

VIDEO: Roboten Hubo ønsket Erna Solberg velkommen til Seoul.

Solberg ble imponert over roboten, og hun er ikke den eneste.

Hubos berømmelse fikk fart på seg da den vant en internasjonal konkurranse som ble utlyst etter atomulykken i japanske Fukushima i 2011.

– Hubo er laget for å kunne gå inn i områder som er farlige for mennesker på grunn av gasser eller radioaktivt utslipp. Der kan den for eksempel slå av noe, den kan forsere hindringer, rydde og flytte på ting og veldig mye annet. Ja, det er imponerende å se, sa Solberg etter møtet med sørkoreanske Hubo.

På kne

Statsministeren fikk seg en hyggelig overraskelse da Hubo avsluttet velkomsthilsenen med et «haia Braan».

– Det er mitt fotballag! Mange takk, Hubo, sa Solberg på engelsk.

Men Hubo følte åpenbart ikke for å fortsette samtalen.

Derimot gikk den løs på rydding av planker og steiner. Og da fikk Solberg demonstrert et par av Hubos fortrinn fremfor andre menneskelignende roboter.

Hubos konstruksjon gjør at den for eksempel kan knele, noe som langt på vei løser et problem med dårlig stabilitet og mobilitet for humanoide roboter.

Hubo er delvis offentlig og delvis privat finansiert i et land som bruker 4,15 prosent av brutto nasjonalproduktet (BNP) på forskning og utvikling. Andelen over det norske statsbudsjettet har så vidt krabbet over 1 prosent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt