Hopp til innhold

– Sikkerhetsrådet har mislyktes

«Sikkerhetsrådet i FN er sliten, i utakt og stadig mer uegnet for å oppfylle sine formål», Amnesty International sparer ikke på kruttet i ny rapport.

FN Syria sikkerhetsrådet

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International går hardt ut mot FNs sikkerhetsråd i sin årlige statusrapport.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International konkluderer sin årlige rapport med krass kritikk mot FNs sikkerhetsråd.

«Verdensmaktenes mangel på handling for å stanse den blodige konflikten i Syria er et bevis på et handlingslammet Sikkerhetsråd som er styrt av medlemmenes særinteresser», skriver Amnesty.

Russland er fast medlemsland i FNs sikkerhetsråd og har brukt sin vetorett for å blokkere resolusjoner som kan skade president al-Assad.

Senest i februar 2012 la Russland og Kina ned veto mot FN-resolusjonen som krever at Syria sin president går av. En veto som sjokkerte både USAs utenriksminister Hillary Clinton og FNs menneskerettighetssjef Navi Pillay.

– Vetoretten må endres

Salil Shetty Støre

Salil Shetty mener Sikkerhetsrådet har mislyktes med å oppfylle sitt mandat.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Til tross for flere rapporter om krigshandlinger, overgrep og tortur i Syria, fortsetter Russland og Kina å skjerme den syriske presidenten Bashar al-Assad fra strengere sanksjoner.

– Syria er en tragedie som utfolder seg foran våre øyne. Det må være uakseptabelt å kunne legge ned veto når vi ser menneskerettighetsbrudd i en slik skala, sier Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty til Reuters.

Shetty mener Sikkerhetsrådet bør endre praksisen med vetoretten slik at det ikke kan bli lagt ned veto for å blokkere handling i situasjoner hvor det er grove brudd på menneskerettigheter.

– Sikkerhetsrådet har mislyktes

Ifølge FN er minst 9000 mennesker drept og over en million internt fordrevet i Syria siden opprøret startet i mars i fjor.

Amnesty mener Sikkerhetsrådet «mislykkes med å oppfylle sitt mandat som er å bevare internasjonal fred og sikkerhet, ved hjelp av raske og effektive tiltak.»

Organisasjonen sier Sikkerhetsrådet bør gjøre opp for seg ved å iverksette strenge tiltak mot at våpen havner i hendene på regimer som står bak menneskerettighetsbrudd under «Arms Trade Treaty»- møtet i juli.

Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer; Storbritannia, USA, Kina, Russland og Frankrike står for rundt 70 prosent av den globale våpenhandelen, hevder Amnesty.

– FN-møtet i juli vil være en indikasjon om hvorvidt politikerne er i stand til å prioritere menneskerettigheter fremfor egne interesser og økonomisk profitt, sier Shetty.

Økonomi og menneskerettigheter

I årsrapporten advarer Amnesty International de europeiske statene om å la sparetiltakene som følge av den økonomiske krisen gå ut over menneskerettighetene.

– Tøffe innstrammingstiltak i Europa bør ikke frita stater for sine ansvarsområder. Myndighetene har en minimumsplikt til å sørge for at de grunnleggende sosiale rettighetene til befolkningen er ivaretatt, spesielt den fattigste delen av befolkningen, sier Shetty.

Shetty henviser til planene om å kutte i helse, bolig og sosiale tiltak i Hellas og Spania.

– Historisk har vi sett at man begynner å lete etter syndebukker i tider med økonomisk krise. Det går ofte utover immigranter, flyktninger og folk med annerledes religion eller kultur, sier generalsekretæren i Amnesty.

SISTE NYTT

Siste nytt