NRK Meny
Normal

Talsmann for Putin: Han mente ikke det han sa

I ettermiddag rykket en talsmann for Russlands president Vladimir Putin ut og understreket at Øst-Ukraina fortsatt bør være en del av Ukraina, til tross for at Putin selv tidligere på dagen hevdet det motsatte.

Vladimir Putin holdt en pressekonferanse

Vladimir Putin ble i dag sitert på at han mener det bør diskuteres om Øst-Ukraina skal bli en selvstendig stat. Det var feil ifølge hans egen talsmann.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Ifølge Dimitij Peskov hadde Putin blitt tolket feil, og det han egentlig mente å si var:

– Områdene i Øst-Ukraina bør fortsatt være en del av Ukraina, sier Dimitij Peskov, som er Putins talsmann, i ettermiddag.

Putin ble sitert på følgende uttalelser tidligere i dag:

– Vi må starte umiddelbart med vesentlige samtaler om spørsmål som dreier seg om den politiske organiseringen av samfunnet og det sørøstlige Ukrainas status som stat, med mål om å beskytte de rettmessige interessene til folket som bor der.

– Ønsker mindre selvstyre

Seniorforsker og Ukraina-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, sier til NTB at uttalelsen må tolkes som at Putin ønsker et langt mer omfattende selvstyre for Øst-Ukraina enn de ukrainske myndigheter så langt har åpnet for.

– Sannsynligvis ønsker han at Ukraina blir en stat i navnet, men med regioner som har så stort selvstyre at det er vanskelig å snakke om en helhetlig stat, sier Bukkvoll til NTB.

Bukkvoll sier han ikke er overrasket over uttalelsene.

– Det er første gang han er så konkret, men målsettingen hans har hele tiden vært å forhindre Ukrainas integrering i Vesten. Da er føderalisering en måte å gjøre det på. Jeg tror Putin ønsker å få en løsning i Ukraina lik den i Bosnia-Hercegovina, som vil innebære at noen regioner har så stor grad av selvstendighet at det vil bli vanskelig å integrere landet vestover, sier han.

Vanskelig situasjon

De ukrainske styresmaktene har allerede sagt at regionene skal få mer selvstyre og medbestemmelse, men Bukkvoll sier det selvstyret Putin nå tar til orde for er langt mer vidtgående. Han tror ikke løsningen Putin nå skisserer er noe ukrainske myndigheter kan gå med på.

– De kan ikke gå med på å gi så stort selvstyre at landet ikke kan føre sin egen utenrikspolitikk eller at regioner kan blokkere politiske vedtak. De kan ikke komme i en situasjon der reformen som er vedtatt for å gjøre Ukraina mindre korrupt og til en lovstyrt stat, ikke kan gjennomføres i hele landet, sier han.

Bukkvoll understreker samtidig at ukrainske myndigheter er i en vanskelig situasjon og kan bli tvunget til en større grad av kompromissvilje.

– Etter at Putin nå har sendt regulære avdelinger inn i Øst-Ukraina, som jo er en invasjon av landet, er det nå klart for ukrainske myndigheter at Putin er villig til å gå lengre militært enn man hadde trodd før. Utsikten til å vinne militært er mye dårligere nå enn for bare 14 dager siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt