– Ikke nødvendig med samme terrorsikring i Oslo som i London

LONDON (NRK): Norge kommer nok til å stramme inn sikkerhetstiltakene etter 22. juli, og det kan fort bli en overreaksjon, sier den britiske terrorforskeren Margaret Gilmore til NRK.

Margaret Gilmore intervjues av NRK

Terrorforskeren Margaret Gilmore sier at Oslo ikke trenger så store terrortiltak som London.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Utenfor det britiske parlamentet er det flere lag med store stål- og betongbarrierer for å hindre at biler med selvmordsbombere skal kunne kjøre inn til byggene som huser de folkevalgte.

Turister tar bilder av Big Ben

Turistene får tatt bilder av Big Ben selv om det er en del sikkerhet rundt Parlamentet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Stål- og betongbarrierer ved Parlamentet

Slike store stål- og betongbarrierer er det mange av rundt Parlamentet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Les og se bildene:

Slik er regjeringsbyggene i Storbritannia sikret

Storbritannia strammet kraftig inn på sikkerheten rundt regjerings- og parlamentsbygg fra og med terrorangrepene i USA den 11. september 2001.

I de siste årene har britene faktisk begynt å myke opp igjen lover og regler som ble innført i all hast da terrorfrykten var som verst.

– Dere vil nok kanskje få en overreaksjon med innstramming av sikkerhetstiltak, og mange vil synes det er greit nok. Likevel bør dere prøve å finne en balanse, for man kan aldri skape hundre prosent sikkerhet, sier Margaret Gilmore til NRK om hva som kan skje i Oslo etter at terroren også rammet Norge.

Hun forsker på terrorbekjempelse ved tenketanken og forskningsinstitusjonen Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI). Et av stedene fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud besøkte for å lære mer om sikkerhet og tiltak for å sikre regjeringsbygg mot terror.

Les også: – Tre viktige ting å lære av britene
Les også: Aasrud: – Det er ikke så strengt her egentlig

I London preges de britiske regjerings- og parlamentsbygningene av sikkerhetstiltak og man møter mange steder både sperringer og vakter.

Margaret Gilmore

Margaret Gilmore forteller at vanlige folk tidligere kunne stå i kø her for å komme inn i det britiske parlamentet. Nå er køen innendørs i sikkerhetskontrollen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Overreaksjon

Det skaper avstand til de folkevalgte forteller RUSI-forskeren.

– Politikerne i Parlamentet er nå bokstavlig talt pakket inn i sikkerhet, og vanskeligere å komme i kontakt med, forteller Margaret Gilmore.
Hun mener det vil være feil å innføre samme regime i Norge.

Er det en god idé å innføre slike tiltak som her i Norge?
– Nei, det synes jeg ikke kan rettferdiggjøres etter terrortrusselen. Jeg har ikke hørt Osama bin Laden eller andre islamistiske terrorister si at de har Norge som et mål på samme måte som Storbritannia og USA. Så jeg mener innføring av slike sikkerhetstiltak ville være en overreaksjon, sier Gilmore til NRK.

– Sikkerhetstiltakene virker

Selv om hun ikke tror på å innføre akkurat de samme systemene som finnes i London i Norge mener terrorforskeren at mange av tiltakene virker der de brukes i Storbritannia.

– Ja, de virker. For hvis noen ønsker å kjøre en bombebil inn i disse bygningene vil de ikke komme nær. De vil kollidere med slike sperringer som du ser her og kanskje sprenge seg selv i lufta, men de kommer aldri spesielt nært bygningen, sier Gilmore.

Mye politi og sikkerhetsgjerder kan også forhindre at noen i det hele tatt prøver mener hun.

– Det skremmer også terrorister vekk. De ser all sikkerheten og skjønner at det ikke er noen vits i å planlegge noe angrep der, sier eksperten på innenriks terrorbekjempelse i Storbritannia.

– Kunne aldri skjedd i London

Men hun mener at London og Oslo ikke kan sammenlignes direkte.

– Bombeangrepet i Oslo kunne aldri skjedd her i Storbritannia. Bare se dere rundt, det er bevæpnede politifolk overalt her. I det øyeblikket en bil stoppet ville politifolk vært på den med en gang for å sjekke om den hadde tillatelse til å stoppe der, sier forskeren og forteller at hun selv måtte skynde seg ut av drosjen like ved Parlamentet for å unngå at politiet lagde styr med drosjesjåføren.

Video Bilsjekk

SJEKKES FOR BOMBER: Alle biler som prøver å komme inn til Parlamentet blir nøye sjekket av politiet.

Slik hun vurderer det hadde ingen i Norge, heller ikke hos myndighetene forventet et bombeangrep mot regjeringskvartalet. Nå tror hun at man vil ta tak i alle mulige sikkerhetshull, men hun synes heller ikke en kopi av systemene i London er riktig.

– Selv tror jeg ikke at det er nødvendig med tilsvarende tiltak ved Stortinget i Oslo som ved parlamentet her i London, sier Gilmore.

Hva er ditt råd til norske myndigheter da?
– Det er måter å sikre bygninger på en mer diskret måte enn ved det britiske parlamentet, men samtidig må dere se opp for overreagering. For angrepet i Oslo var ikke koblet til Al Qaida, og trusselen er nok ikke like stor i Norge som her, svarer Margaret Gilmore ved RUSI.

Gjerder og væpnede vakter ved en av inngangene til Parlamentet

Gjerder og væpnede vakter ved en av inngangene til Parlamentet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt