NRK Meny
Normal

– Hvis du vil ha gode karakterer, må du ha sex med meg

300.000 jenter opplever hver dag vold og overgrep på skolen. Det sier bistandsorganisasjonen Plan som i dag starter en tre uker lang kampanje for å mobilisere for jenters rettigheter.

Yeama fra Sierra Leone

17 år gamle Yeama ble tvunget til å ha sex med sin religionslærer i et helt år for at hun skulle få bestått på eksamen. Nå står hun frem for at andre jenter skal slippe å oppleve det samme.

Foto: Pieter ten Hoopen

Yeama fra Sierra Leone

Yeama bor nå i en annen del av Sierra Leone der en voksen kvinne har «adoptert» henne.

Foto: Pieter ten Hoopen

17 år gamle Yeama fra Sierra Leone har valgt å stå frem med sin historie og gi et ansikt til Plans kampanje.

– Jeg var femten år gammel og hadde akkurat begynt på en ny skole etter en lang pause. Det var religionslæreren. Kristendom var det viktigste faget og selv om jeg gjorde det godt, strøk han meg om og om igjen, sier Yeama.

Hun forteller at hun jobbet hardt og var sikker på at hun kunne svarene, og at han aldri viste henne hva som var feil. En dag spurte Yeama ham rett ut hvorfor han hele tiden strøk henne.

– Jeg spurte hva jeg kunne gjøre for å få bedre karakterer og han svarte: «Hvis du vil ha gode karakterer, må du ha sex med meg», sier Yeama.

Jeg kunne ha vært barnebarnet hans.

17 år gamle Yeama fra Sierra Leone om læreren som forlangte sex for gode karakterer. / Plan

Hun tar en pause når hun forteller historien sin til Plan før hun fortsetter.

– Så gjorde vi det, i kontoret hans på skolen. Han ba meg komme til bestemte tidspunkter. Noen ganger om morgenen før kristendomstimen. Noen ganger under frikvarteret. Han spurte meg hver dag, noen ganger flere ganger om dagen. Det varte et helt år, sier Yeama.

Fire overgrep i sekundet

Yeamas historie er langt fra unik. Ifølge tall som Plan har hentet inn fra FN utsettes hvert år minst 123 millioner jenter for diskriminering, trakassering, seksuell berøring, utnyttelse, tvang og voldtekt i tilknytning til skolen.

Det tilsvarer 337.000 overgrep mot jenter hvert eneste døgn – eller fire overgrep hver eneste sekund, året rundt.

Seksuelle overgrep er den alvorligste volden jenter utsettes for i tilknytning til skolen. Det fører ofte til at jentene avbryter utdannelsen og dermed går glipp av godene skolegang gir i fattige samfunn.

– En jente som fortsetter på skolen, gifter seg senere, får barn senere, får færre barn, er mindre utsatt for vold som voksen og hun øker sine inntekter og blir i stand til å bryte fattigdomsspiralen, skriver Plan.

Theas bryllupsblogg

Plan fikk enorm oppmerksomhet med Theas bryllupsblogg i fjor høst.

Foto: Plan Norge

Nådde én milliard i fjor

I fjor høst hadde Plan en kampanje mot barneekteskap som fikk enorm internasjonal respons.

Da brukte kampanjen en fiktig blogg – «Theas Bryllupsblogg» – som nådde over én milliard mennesker.

I årets kampanje, som har fått navnet «Min lov», er planen å oversvømme sosiale medier med illustrasjonsbilder som viser bilder av vold mot skolejenter.

Målet er å nå 300.000 mennesker hver dag de tre ukene kampanjen varer, altså å nå like mange mennesker per dag som tallet på jenter som hver dag utsettes for overgrep.

Vi tar i bruk alle tilgjengelige digitale kanaler og sterke bilder for å få folk til å reagere og engasjere seg. Internett har gitt oss en unik mulighet til å synliggjøre omfanget av vold og overgrep mot skolejenter.

Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt