NRK Meny
Normal

Russland advarer mot humanitær katastrofe i Ukraina

Russlands utenriksdepartement advarer mandag mot en humanitær krise i de byene øst i Ukraina som er omringet av det ukrainske militæret.

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS

Flere byer øst i Ukraina er omringet av det ukrainske militæret. Russland beskylder nå blant annet militære for å hindre matforsyninger inn til byene og advarer mot en humanitær krise.

Foto: SERGEY BOBOK / Afp

– En humanitær katastrofe er på trappene i de omringede byene. Det er allerede mangel på medisiner og det begynner å bli lagt hindringer for matforsyningen, sier departementet i en uttalelse og kommer med en oppfordring til den ukrainske regjeringen:

luhansk

En kvinne forbereder mat i en pro-russisk leir i Lugansk. Ifølge Russland kan mangel på medisin og mat snart bli et stort problem øst i Ukraina.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

– Vi ber dem i Kiev, som nå organiserer terror mot sitt eget folk, om å ta til fornuften og stoppe blodsutgytelsen. Trekk tilbake troppene og kom tilbake til forhandlingsbordet.

Spent i flere byer

Tidligere mandag ble fire ukrainske soldater drept, og 30 personer såret i intense kamper rundt byen Slavjansk øst i landet.

I tillegg til opprørernes hovedsete i Slavjansk er situasjonen spent også i nabobyene Kramatorsk og Kostjantynivka.

I Kramatorsk kontrollerer de prorussiske aktivistene bykjernen, og de har bygget barrikader der blant annet utbrente bussvrak sperrer gatene. Disse barrikadene ble angrepet av ukrainske styrker søndag, uten at de klarte å få kontroll over byen.

I Kostjantynivka skal flere medlemmer av regjeringsstyrkene ha blitt såret i kampen om en fjernsynsbygning søndag.

Opprørerne har også tatt kontrollen over offentlige bygninger i byene Donetsk, Lugansk, Horlivka, Markijivka, Artemivsk, Jenakijeve, Khartsyzk, Kirovske, Torez, og Pervomajsk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slavjansk

Slavjansk så harde kamper mandag da ukrainske soldater skal ha blitt angrepet av pro-russiske militante.

Foto: SERGEY BOBOK / Afp

– Selvforsvar

I Slavjansk har det vært kamper siden 24. april. Mandag ble ifølge det ukrainske innenriksdepartementet i Kiev, ukrainske soldater tatt i bakhold av opprørere og måtte forsvare seg selv.

– Om morgenen ble et lag i antiterroroperasjonen tatt i bakhold av terrorgrupper, siterer det russiske nyhetsbyrået Interfax innenriksminister Arsen Avakov på.

– De bruker tunge våpen.

En ukrainsk offiser sier til nyhetsbyrået AFP at opprørerne åpnet ild med automatiske håndvåpen og tyngre våpen, trolig fra pansrede kjøretøyer som opprørerne tok i april. Bombekastere og andre tunge våpen er trolig også brukt.

Sammenstøtene skjer i det ukrainske sikkerhetsstyrker har gjenopptatt sin såkalte antiterroraksjon i et forsøk på å drive de prorussiske separatistene fra offentlige bygninger de har okkupert.

Skjøt ned helikopter

Senere på dagen ble også et ukrainsk militærhelikopter skutt ned nær byen.

Pilotene i helikopteret overlevde hendelsen og ble evakuert til en leir i nærheten, opplyser departementet, som ikke ga noen detaljer om pilotenes tilstand.

Det var et helikopter av typen Mi-24 som ble skutt ned. Helikopteret styrtet i en elv etter skytingen.

Minst tre andre helikoptre er blitt skutt ned av prorussiske opprørere siden urolighetene i de østlige delene av Ukraina startet tidligere i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt