NRK Meny
Normal

– Dødstallene vil stige

Et elendig helsevesen og den humanitære situasjonen vil føre til at flere dør, sier Gazas ordfører til NRK.

Gazas ordfører Dr Maged Abu-Ramadan
Foto: Scanpix

– Situasjonen er veldig dårlig her nå. Hundrevis av fattige mennesker er døde og minst like mange er skadd, sier ordfører i Gaza by Dr. Maged Abu-Ramadan.

– Flere vil dø

Helsepersonell anslår at over 200 mennesker så langt er drept etter at Israel gjennomførte en rekke luftangrep mot flere mål i byen hans i formiddag, og Abu-Ramadan tor dødstallene vil øke:

LES: Israelske bombeangrep på Gazastripen

LES: – En massakre uten sidestykke

– Det kommer nok til å øke de nærmeste timene og dagene siden det fortsatt ligger folk under ruinene. Samtidig risikerer mange av de alvorligst skadde å dø. Legene og sykepleierne gjør så godt de kan for å hjelpe alle, men helsetilbudet er veldig dårlig etter den israelske blokaden, sier ordføreren.

Frykter flere angrep

Dr. Maged Abu-Ramadan forteller at mange har meldt seg for å gi blod, men at man aldri før har sett en katastofe av et slikt omfang.

Video nsps_upload_2008_12_27_15_59_30_1170.jpg

VIDEO: Mange ligger begravet i ruinene

Ordføreren frykter at det vil komme flere angrep:
– Ja, vi er redde. Det er til enhver tid 10-12 spionfly i luften, og innimellom hører vi lyden av F16-flyene. Jeg hørte to eksplosjoner for noen minutter siden da et F16 passerte, men jeg vet ikke hva det var, sier Abu-Ramadan før han blir avbrutt av en ny eksplosjon i det fjerne.

Matmangel

I tillegg til at store områder i Gaza by er ødelagt av de rundt 30 angrepene i dag, er de humanitære forholdene for innbyggerne dårlig fra før av.

LES: Gaza er stengt

– Vi er inne i den kaldeste delen av vinteren og vi har bare elektrisitet noen timer i døgnet. Det er også mangel på brød og mel og maten blir ødelagt når kjøleskapene ikke får strøm. Folk vet ikke hva de skal gi barna sine å spise, sier ordføreren.

Han mener resten av verden har en moralsk forpliktelse til å løse situasjonen i Midtøsten.
– Dere må gjøre slutt på okkupasjonen på Gaza og Vestbredden. Hvis verden vil ha fred må de sørge for at den palestinske staten blir en realitet og at Jerusalem blir hovedstad, sier Abu-Ramadan og forteller at han har fått støtte fra norsk hold i dag.

– Jeg vet vi har mange venner i Norge og spesielt i Tromsø. De ringte meg i morges og den korte samtalen var verdt mer enn flere millioner dollar.
Den støtten vi får er det eneste som gjør at vi klarer å holde motet oppe, sier ordføreren.

– Slutt med galskapen

Ordføreren sier at folk flest i Gaza er negative til de mange rakettangrepene mot israelske mål.
– Dette gir bare Israel flere gode grunner til å gå til angrep. Men disse rakettene er bare fyrverkeri, og det blir et ubalansert spill når man ser ødeleggelsene fra F16-flyene.

– Men samtidig som jeg fordømmer Israels angrep på Gaza og palestinerne, vil jeg også be de militære fraksjonene som sender fyrverkeri om å slutte med denne galskapen. Nok er nok - også for palestinerne, sier Abu-Ramadan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt