Hopp til innhold

– Djevelen var her, men han får aldri kontrollen

I dag åpnet kirken i Charleston for første gang etter massakren onsdag. Pastoren oppfordret menigheten til å søke trøst i troen.

CHARLESTON

Folk trøstet hverandre før de gikk inn til den første gudstjenesten etter kirkemassakren på onsdag.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Hundrevis av mennesker strømmet til Emanuel African Methodist Episcopal Church da den i dag åpnet dørene for første gang etter onsdagens massakre der ni personer ble drept.

Dagens søndagsgudstjeneste ble holdt i ofrenes navn og pastor Norvel Goff oppfordret menigheten til å søke trøst i troen.

Norvel Goff

Pastor Norvel Goff oppfordret menigheten til å søke trøst i troen.

Foto: David Goldman / Ap

– Ofrene kom hit til ditt hus, Gud, for å be og for å lære ditt ord. Men djevelen kom også hit og djevelen forsøkte å ta kontroll. Takket være deg, Gud kan djevelen aldri ta kontrollen over ditt folk og djevelen kan aldri ta kontroll over kirken din, sa pastoren til en fullsatt kirke.

Sikkerhetstiltak

Utenfor ble kirkegjengerne møtt av et hav av blomster, bamser, lys og kort som folk har lagt ned til minne om de ni drepte. En gruppe kvinner sang «Amazing Grace», mens tårene rant hos tilhørerne.

sikkerhet

Alle vesker ble sjekket før dagens gudstjeneste.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Ved inngangen hadde flere titalls sikkerhetsvakter tatt oppstilling. Veskene og bagene til alle som gikk inn i kirken ble sjekket, kropper ble visitert og alt som kunne minne om et våpen ble konfiskert.

Kirken er en av de historisk viktigste menighetene i det afroamerikanske samfunnet i USA og et stort antall tilreisende fra hele USA hadde kommet til Charleston for å vise sin respekt.

63 år gamle hadde reist 480 kilometer fra Raleigh i North Carolina for å personlig kunne overbringe sine kondolanser.

Monte

Monte Talmadge hadde reist 480 kilometer for å vise sin respekt. Her avbildet ved blomsterhavet utenfor kirken i går kveld.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

– Det var en overveldende følelse som fikk meg til å komme hit. En kirke skal være et sted for tilbedelse, ikke for drap, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

Tom stol

I kirkerommet var av stolene er tomme. I stedet var den dekket av et svart klede. Det pleide å være pastor Clementa Pinckneys plass. Han var en av de ni som ble drept da 21 år gamle Dylann Roof tok frem en pistol og begynte å skyte mot deltakerne på et bibelmøte søndag kveld.

Sort stol

Pastor Clementa Pinckneys var en av dem som ble drept. I var stolen han pleide å sitte på drapert i sort.

Foto: DAVID GOLDMAN / Afp

Ofrene var alle afroamerikanske og Roof har flere ganger gitt uttrykk for et sterkt rasehat. Ifølge The New York Times Lørdag fant politiet et manifest på internett som de tror 21-åringen har skrevet.

«Jeg har ikke noe valg. Jeg velger Charleston fordi det er den mest historiske byen i min stat, og på et tidspunkt hadde den høyeste raten av svarte til hvite i landet», står det i manifestet.

På samme nettside ble det også funnet bilder som viser Roof posere med våpen, hvor han brenner det amerikanske flagget og poserer med T-skjorter med nummeret 88 som ofte benyttes som et kodeord for «Heil Hitler».

SISTE NYTT

Siste nytt