Hopp til innhold

– Prins Daniel blir vår Mette-Marit

Svenskene håper prins Daniel skal gi det svenske kongehuset et løft. Nå håper svenskene at Daniel skal bli deres Mette-Marit.

Krinprinsesse Victoria og prins Daniel kysser hverandre under bryllupsmiddagen

Krinprinsesse Victoria og prins Daniel kysser hverandre under bryllupsmiddagen

Foto: Sandberg, Fredrik / SCANPIX

Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit vakte oppsikt med sin lyseblå kreasjon med rysjeskjørt.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Støtten til det svenske kongehuset har vært sterkt avtagende de siste årene. For 15 år siden mente 70 prosent av det svenske folket at det var bra med monarki.

Før det storslåtte bryllupet i går mener kun 46 prosent det samme. I 1996 svarte dessuten 69 prosent av svenskene at de var svært positive til kongehuset, mot 40 prosent i dag.

Tror på Daniel

Det ble stilt mange kritiske spørsmål om det norske kongehuset da Mette-Marit ble en del av familien, men ikke lenge etter det bryllupet med kronprins Haakon økte populariteten.

Mary av Danmark fikk en enklere reise fra Australia til folkets hjerte i Danmark.

– Mette-Marit gjorde suksess i Norge, og Mary er enormt populær i Danmark, konstaterer monarkiekspert Sten Hedman i Expressen.se.

Nå tror han det samme kan skje i Sverige nå som prins Daniel endelig er blitt en del av kongehuset.

Kronprinsessan Victoria og prins Daniel

Monarkiekspert Sten Hedman tror prins Daniel vil bli kjempepopulær.

Foto: Ekströmer, Jonas / SCANPIX

– Man kan forvente seg en Daniel-effekt. Han har fått en bra start med kjærlighetstalen til Victoria.

– Jeg tror Daniel kan påvirke stemningen slik at det snur litt i Sverige, slik at folk blir positivt innstilt til kongehuset. Hvis han er den «nice guy» han virker å være, så kommer han til å bli kjempepopulær, sier Hedman.

Daniel får toppkarakter dagen derpå

Mens stockholmerne ryddet opp etter bryllupsfesten, var de fleste samstemte i at prins Daniel tok kaka kvelden før med sin kjærlighetstale til kronprinsesse Victoria.

Dommen dagen etter eventyrbryllupet i nabolandet er at både far og sønn Westling med sine taler under bryllupsmiddagen på Stockholms slott brakte en varme og kjærlig nærhet inn i det eventyrlige og overdådig staselige kronprinsessebryllupet, skriver NTB.

– Victoria, størst av alt er kjærligheten, jeg elsker deg sånn, sa prins Daniel til en rørt kronprinsesse sent lørdag kveld.

Applausen ville ingen ende ta da prinsen brøt svensk kutyme ved å holde tale i eget bryllup.

Enorm interesse

Søndag trakk stockholmerne til Storkyrkan og slottet for å få en eim av den kongelige stasfesten dagen i forveien. Storkyrkan, som tar rundt 1.000 mennesker, var stapp full til gudstjenesten på ettermiddagen.

Expressen om bryllupet

Søndagsavisene hadde alle egne bryllupsbilag med 50-60 sider stoff om bryllupsfeiringen.

Foto: Faksimile: Expressen

Millioner fulgte sendingene fra drømmebryllupet. Rundt en halv million mennesker var møtt fram i Stockholms gater for å hylle det svenske brudeparet.

– Dette er den absolutt største dagen i vårt liv, sa kronprinsesse Victoria før festen begynte inne i Rikssalen lørdag kveld.

Bare timer etter at de siste gjestene forlot bryllupsfesten på det kongelige slottet var oppryddingen i gang i Stockholms gater.

Med kronprinsessebryllupet vel overstått setter også festivalen Love Stockholm 2010 i punktum. En varm søndagsmorgen i byens sentrum ble festivaltelt pakket ned, metallsperringer kjørt bort, scener demontert og store bannere med påskriften «tillsammans» rullet sammen, skriver NTB.

Blomsterdekorasjonene langs gatene og på torgene er allerede begynt å gulne og tørke inn etter en solrik uke. Minnene kommer nok svenskene til å holde liv i mye lenger.

Daniel og Victoria

Brudebilde av prins Daniel og kronprinsesse Victoria.

Foto: EKSTRÖMER, JONAS / SCANPIX

Feiret i gatene også

Etter åtte års venting har landets tronarving endelig fått sin prins. Rundt 500 gjester feiret i festsalen i Stockholms slott. I byens gater var det store folkemengder samlet for å få med seg de mange gratiskonsertene og arrangementene utendørs.

Den fireretters middagen på slottet gikk til slutt langt over tidsskjemaet. Det hele ble avsluttet med en tre meter høy og 250 kilo tung bryllupskake i elleve etasjer samt dans i slottets ballsal «Vita havet».

Dermed klarte de fem konditorene å nå målet om å slå bryllupskaken fra det norske kronprinsbryllupet i 2001. Den var 2,7 meter høy og veide 130 kilo.

Glad Carola

Både Roxette, Carola og Cotton Club spilte for de nygifte og de mange kongelige gjestene. Mange fortsatte feiringen til utpå morgenkvisten. Først klokken 5 dro kong Carl Gustaf, dronning Silvia og prinsesse Madeleine fra slottet, ifølge nyhetsbyrået TT.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit forlot bryllupsfesten sammen med prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ved 3.30-tiden.

Søndag formiddag var kronprinsparet og prinsesse Alexandra de første av de norske som reiste hjem.

Mette-Marit tar farvel med Stockholm

Etter tre dager med glitter og stas, stivpyntet og sminket satte kronprinsesse Mette-Marit seg i bilen, usminket og med slitte joggesko.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Norsk brudepike

Prinsesse Ingrid Alexandra klarte sin hittil største offisielle oppgave med glans, da hun lørdag var brudepike foran millioner av seere. De tre dagene i Stockholm har for henne vært preget av øvelser i Storkyrkan og stor oppmerksomhet i media.

Kanskje var det godt å sette seg i bilen med puter og kosedyr søndag formiddag og bare være en vanlig 6-åring mellom mamma og pappa, skriver NTB.

Også stockholmerne gir uttrykk for å være glad for å få hverdagen tilbake. Festivaltelt på parkeringsplasser, avstengte gater og tendenser til overdekking i mediene irriterte mange.

Beboerne overfor Storkyrkan fikk sine leiligheter sjekket før bryllupsseremonien av politiet, som også ba om å få være til stede i leilighetene mens brudeparet var inne i kirken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt