Hopp til innhold

– Det er ikke så strengt her, egentlig

LONDON (NRK): Fornyingsminister Rigmor Aasrud kom for å lære om sikkerhet og sperringer, men fikk erfare at britene tenker mye på samme måte som Norge rett etter 22. juli.

Rigmor Aasrud ved sikkerhetsgjerde i Downing Street

Rigmor Aasrud er ikke skremt av sikkerhetstiltakene hun ser i regjeringsområdet rundt Downing Street i London.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

På vei fra et møte til et annet går fornyingsminister Rigmor Aasrud det lille stykket fra kontorbygget til den britiske statsministeren til innkjørselen ved statsministerboligen i Downings Street nummer 10.

Rigmor Aasrud snakker med politivakt

Aasrud tok seg tid til å snakke litt med politiet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Trafikken går fortsatt forbi krysset inn til Downing Street

Trafikken går fortsatt forbi krysset inn til Downing Street.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Ved de doble sperringene som voktes av bevæpnede, men hyggelige politimenn tar hun seg tid til å snakke med pressen.

Men statsråden har også tid til en kort prat med politimannen ved den ytre porten.

– Det er ikke strengt her egentlig, og ikke veldig forskjellig fra det vi har i Norge selv om det er en del andre sikkerhetstiltak. Det er satt opp en del sperrebukker i nærheten av bygningene, men det er fortsatt mulig å kjøre forbi, sier fornyingsministeren og ser ut mot den trafikkerte gata som passerer Downing Street.

Aasrud har ansvaret for gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet i Oslo, og vil nå lære av hvordan britene har sikret Parlamentet og regjeringsbygningene sine etter at de selv ble rammet av terror i 2005.

Les og se bilder: Slik er regjeringsbyggene i Storbritannia sikret

Den norske statsråden ser ikke bort fra at man kan innføre lignende sikkerhetstiltak i Norge som i Storbritannia selv om det ikke trenger å være så merkbart for folk flest.

– Interessant at de ønsker mer åpenhet

Aasrud har vært i møter med både representanter fra innenriksministeriet, den britiske statsministerens stab og uavhengige forskere på feltet.

Rigmor Aasrud og sikkerhetsmur i London

Steinmuren som statsråd Rigmor Aasrud går forbi ser gammel ut, men er satt opp for ikke så lenge siden som et sikkerhetstiltak.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Hun forteller hvordan de har fått høre fra flere om at sperringer ikke trenger å være stygge stål og betongkonstruksjoner, men også en del av arkitekturen.

Kan det være aktuelt med slike tiltak i Oslo også?
– Ja, jeg synes det har vært interessant å se hvordan de har tenkt her i forhold til sikkerhet. Regjeringen som sitter i Storbritannia er opptatt av at man kanskje skal åpne mer enn man har hatt tidligere.

Den norske delegasjonen delte også sine erfaringer etter terrorangrepene i Norge den 22. juli. Da snakket politikerne om hvilke signaler som hadde kommet fra det norske folk med ønsker om fortsatt åpenhet. Noe som visst falt i god smak i London, for der har de mange av de samme tankene, forteller Rigmor Aasrud.

– Det er interessant at regjeringa her sier de ønsker mer åpenhet og at folk skal kunne bevege seg fritt rundt i byen, og det sammenfaller jo i stor grad med det svaret vi har prøvd å gi etter den 22. juli, sier Aasrud til NRK etter å ha vært inne hos sikkerhetsrådgiveren til statsminister David Cameron.

I London for å lære

Bombekrateret utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet

Slik så bombekrateret ut like etter terrorangrepet.

Foto: Johan Christian Tandberg (Stillbilde fra video)
Ødelagte bygningsrester

Men også måneder etter angrepet var det store skader da pressen slapp inn i noen av bygningene den 11. oktober.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Regjeringskvartalet midt i Oslo sentrum er fortsatt sterkt preget av bomben som eksploderte like utenfor resepsjonen til Statsministerens kontor i Høyblokka.

Rundt jul skal Rigmor Aasrud og regjeringa ta stilling til hvordan framtidas regjeringskontorer skal bli, og da betyr sikkerhet mye.

Derfor har hun tatt med seg noen råd og erfaringer fra sine britiske kolleger.

– Det ene er at man ikke skal ta forhastede beslutninger, for det andre skal man ikke la en enkelthendelse styre arbeidet man gjør, også tar jeg med meg at fysisk sikkerhet bare kan være en del av en helhetlig plan - det er ikke alt, sier Aasrud til NRK.

Les mer: – Tre viktige ting å lære av britene

Aasrud sier at hun har lært av britene at det er viktig å ha en helhetlig tenkning omkring terrorberedskapen.

– Vi har fått høre at det er viktig å ha en strategisk tilnærming med helhetlige planer. Vi har også sett litt på hvordan man driver krisehåndtering, der de nok har en noe mer systematisk tilnærming. Her er det litt oftere på dagsorden i det politiske miljøet enn i Norge, sier Aasrud.

Storbritannia har blant annet innført et nasjonalt sikkerhetsråd som møtes med høytstående politikere til stede hver uke uansett om det har skjedd noe spesielt eller ikke.

I Norge har regjeringen et kriseråd, men det brukes som regel bare hvis det har skjedd noe som tilsier at man innkaller til møte.

Politiet sjekker biler ved det britiske utenriksdepartementet

I London sjekkes undersiden av alle biler som skal inn på lukket regjeringsområde.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt