49 politimenn drept i blodig sammenstøt på Filippinene

Flere titalls politimenn ble drept i en tolv timer lang skuddveksling med den største muslimske opprørsgruppen på Filippinene.

PHILIPPINES-POLICE-REBELLION

MANGE DREPTE: Filippinsk politi hadde mandag den tunge jobben med å frakte sine døde kolleger fra åstedet hvor skuddvekslingen fant sted.

Foto: MARK NAVALES / Afp

Dødstallet har steget siden søndag, da det først ble meldt at 30 politimenn hadde blitt skutt og drept i sammenstøtet med den muslimske opprørsgruppen Morofronten for islamsk frigjøringsfront (MILF) i en landsby sørøst på Filippinene.

Mandag meldte Ap at minst 43 politimenn ble drept, mens to sivile og elleve politimenn ble såret. Tallet har så blitt oppjustert til 49 drepte.

Likene er nå fraktet til en militærleir, ifølge politiets talskvinne Judith Ambong, melder AFP.

Det er ukjent hvorvidt MILF-medlemmer skal ha mistet livet. Den lokale politisjefen Noel Armillo sa til AFP at søndag at ingen lik hadde blitt funnet.

I helgen tok politiet seg inn i landsbyen Tukanalipao i Mamaspano-regionen, som kontrolleres av den muslimske gruppen Moro Islamic Liberation Front (MILF), i det som skal ha vært en jakt på den terrormistenkte malaysiske ekstremisten Zulfiki bin Hir.

Ifølge Tahirudin Benzar Ampatuan, som er ordfører i distriktet, skal flere tusen av byens innbyggere ha flyktet fra sine hjem da kampene foregikk. Skuddvekslingene skal ha vart i tolv timer, ifølge Al Jazeera.

Tilknyttet Al-Qaida

Morofronten for islamsk frigjøringsfront er en islamistisk utbrytergruppe som har kjempet for en egen islamistisk stat i den sørlige Mindanao-regionen på Filippinene i flere tiår.

I Mindanao-området lever det rundt fire millioner muslimer, og disse regner dette som sitt hjemland, siden den muslimske befolkningen dateres tilbake før de spanske kristne kom til Filippinene på 1500-tallet.

Siden 1970 har MILF, men også andre muslimske grupper, kjempet for selvstendighet i Mindanao.

Opprøret har gitt grobunn for islamistisk ekstremisme og flere tusen har mistet livet. Grupper som Al-Qaida-tilknyttede Abu Sayyaf har laget baser i flere områder.

Undertegnet fredsavtale

I mars i fjor undertegnet opprørsgruppen en fredsavtale, som innebærer at det skal opprettes en ny selvstyrt region i de sørlige delene i landet som skal ha et ikke-religiøst styre, snarere enn å bli en islamsk statsdannelse.

Nå frykter flere at søndagens sammenstøt kommer til å påvirke fredsavtalen som er inngått mellom opprørsgruppen og regjeringen i landet.

Et sammenstøt i samme skala skjedde sist i april 2014, da to politimenn og 18 muslimske opprørere mistet livet i sammenstøt på øya Basilan. Men slike sammenstøt skjedde hyppigere før fredsavtalen ble undertegnet.

MILF var også i fredsforhandlinger i 1997. Disse falt sammen da daværende president Joseph Estrada erklærte full krig mot opprørerne 1998. Nye fredsforhandlinger ble innledet i 2003.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt