2,5 millioner protesterer i Frankrike

2,5 millioner franskmenn har i dag streiket mot den planlagte pensjonsreformen i landet. Mye av togtrafikken og deler av flytrafikken er lammet.

Video Store demonstrasjoner i Frankrike under generalstreiken

VIDEO: Store demonstrasjoner i Frankrike under generalstreiken.

Det er fagforeningen CFDT som melder om de høye oppmøtetallene. Ifølge innenriksdepartementet i landet har nærmere 1,12 millioner streikende tatt turen ut i gatene i dag.

Innstilte tog og fly

Streiken startet allerede mandag kveld og førte til at alle nattogene ble innstilt.
I flytrafikken ble 25 prosent av flygingene fra de to hovedflyplassene i Paris, Charles de Gaulle og Orly, innstilt, skriver NTB.

Rundt om i Frankrike har det i løpet av dagen blitt arrangert demonstrasjonstog i mange byer. Folk protesterer høylytt mot regjeringen som i dag legger frem sitt forslag til pensjonsreform.

Talsmenn for myndighetene anslår tirsdag ettermiddag at rundt 2,5 millioner mennesker har gått i tog i franske byer, melder nyhetsbyrået AFP.

Rammet SAS

Også SAS måtte i dag tidlig innstille morgenflyet til Paris fra Oslo på grunn av streiken.

– Vi ble varslet om streiken og bedt om å redusere trafikken med 25 prosent. Derfor tok vi ut 08-avgangen til Paris, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NRK.no

SAS har fire avganger til Paris i dag og planlegger å fly som normalt resten av dagen.

– De passasjerene som mistet morgenflyet ble varslet på forhånd, og vi fikk booket dem om til en senere avgang, forteller Johansen.

Video Generalstreik stopper kollektivtrafikken i Frankrike

VIDEO: Generalstreiken har gått hardt utover kollektivtrafikken i Frankrike.

Stengte metrolinjer

NRKs Europakorrespondent i Paris, Hege Moe Eriksen, forteller at flere av metrolinjene i Paris er stengt på grunn av streiken, og at togtrafikken står i stort omfang.

– Fagforeningene har satt i gang ganske omfattende tiltak her i Paris, sier hun.

I tillegg til trafikkproblemer vil streiken ramme skoler og sykehus. Ifølge fagforeningsledere er det ventet at to millioner mennesker skal protestere i gatene over hele landet.

Reporter: Hege Moe Eriksen.

Advarer Sarkozy

Streikende i Paris

Streikende i Paris.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

En av de mektige fagforeningslederne, Francois Chereque, advarer Sarkozy mot å gjennomføre reformen.

– Nå er det opp til regjeringen. Hvis de ønsker en løsning så bør de komme med et forslag på hvordan reformen kan endres. Det vil være dumt av Sarkozy å ignorere de enorme protestene, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nekter å fire

Men president Nicolas Sarkozy nekter å fire på at pensjonsalderen skal heves fra 60 til 62 år.

Endring av pensjonsreglene er en av de mest omdiskuterte reformene i Frankrike på lenge. Fagbevegelsen har protestert kraftig, til tross for at franskmennene kan gå av med pensjon tidligere enn de aller fleste andre europeere.

Regjeringen har antydet at den kan være villig til å gjøre justeringer på enkelte deler av reformen, men forslaget om at franskmenn må belage seg på å jobbe til de er 62 år, står fast.

To tredeler av franske velgere støtter fagbevegelsens protester, viser meningsmålinger. Men et like stort antall tror ikke streikene vil bety noe fra eller til.

Streik i Frankrike rammer togtrafikken

De som til daglig bruker T-banenettet i Paris fikk en dårlig start på dagen som følge av streiken.

Foto: Thibault Camus / Ap

Sosial urettferdighet

– Aldri tidligere har det franske folk vært så overbevist om at det foregår sosial urettferdighet, sier Roland Cayrol, statsviter ved universitetet Sciences Po, ifølge NTB.

Også i 1995 forsøkte den franske regjeringen å endre pensjonssystemet, men måtte gi opp på grunn av stor motstand.

– Til forskjell fra 1995 har ikke folk en følelse av at de vil få noe ut av det, sier Cayrol.

Laveste pensjonsalder

Ifølge avisen Le Figaro er den reelle pensjonsalderen i Frankrike 58,7 år, den laveste iblant landene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa (OECD).

Det er også franskmennene som har den lengste levetiden som pensjonister: 24,5 år i 2007, skriver NTB.

Til sammenligning lever EU-borgere i snitt 19,8 år etter at de er blitt pensjonister, mens japanerne må nøye seg med bare 14 år etter at de har gått av med pensjon.

Streik i Frankrike

Store deler av togtrafikken er lammet på grunn av streiken.

Foto: Thibault Camus / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt