Hopp til innhold

Askeutslipp tilsvarende nær 13 millioner tankbiler

Vulkanen Eyjafjallajökull har spydd ut ufattelige mengder med vulkanaske.

Asken fra vulkanen Eyjafjallajökull har blokkert og blokkerer store deler av flytrafikken i Europa. Det overrasker ikke når man hører hvor mye vulkanaske som faktisk er spydd ut av Eyjafjallajökull.

Les også: Ny runde med aske i dag og i morgen
Les også: Vulkanskyen lammer Europa

Geologisk institutt ved Universitetet på Island har gjort beregningen på utslipp av vulkanaske fra vulkanen de første tre dagene etter utbruddet. Det er så mye at det er vanskelig å gi et bilde av dimensjonen som er forståelig.

13 millioner tankbiler

Ifølge instituttets hjemmesider pumpet vulkanen ut ufattelige 140.000.000 kubikkmeter vulkanaske de tre første dagene.

For å gi et bilde av hvor stort utslippet er, har NRK regnet på hvor mange tankbiler man måtte brukt for å romme vulkanaskeutslippe. Vi har tatt utgangspunkt i en helt vanlig tankbil, Volvo FL 618 4x2.

Video ISLAND-VULKAN-170410-DR1900_MXF_Innboks.MP4

NRKs Jan Espen Kruse fikk nærkontakt med Eyjafjallajökull.

Kapasiteten på tankbilen er på 11 kubikkmeter og kjøretøyet er syv meter langt. Dersom all vulkanasken skulle vært samlet opp i denne type tankbiler, ville det krevet nær 13 millioner tankbiler. Nærmere bestemt 12.727.272 stykker.

Dersom disse ble plassert støtfanger mot støtfanger ville køen strukket seg 89.090 kilometer. Omkretsen på jordkloden ved ekvator er på 40.075 kilometer. Køen ville altså strukket seg 2,22 ganger rundt ekvator.

40 felt på E6

Tar vi utgangspunkt i en av pulsårene i landtransport i Norge, nemlig den 2.627,9 kilometer lange E6 som strekker seg fra Halden til Kirkenes, ville man i beste fall fått trafikkaos.

Med tankbiler støtfanger mot støtfanger ville man fått en stillestående kø langs hele strekningen selv om E6 hadde vært 40 filer bred.

Hvor mye som er sluppet ut etter de tre første dagene, er det ingen som vet. Det som imidlertid er sikkert, er at utslippene fortsetter, og at de kommer til å fortsette langt ut i neste uke.

Video Askesky animasjon

Slik utvikler askeskyen seg de nærmeste dagene.

Video Islandsk vulkan søndag

Også søndag hadde vulkanen store utbrudd.

SISTE NYTT

Siste nytt