Buet på løslatt Timosjenko på Maidan-plassen

KIEV (NRK): Minst 100.000 mennesker samlet seg på Maidan-plassen i Kiev for å hylle demonstrantene som har mistet livet under revolusjonen. Julia Timosjenko fikk imidlertid lunken mottakelse da hun snakket til folket.

Julia Timosjenko holder tale på Maidan-plassen

Tidligere statsminister Julia Timosjenko fikk en lunken velkomst på Maidan-plassen.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

I duskregnet over Maidan ropte folkemassen ropte «helter, helter» til navnene på de døde som ble lest opp over høyttalerne.

Den samme mottakelsen fikk ikke tidligere statsminster Julia Timosjenko som ankom Uavhengighetsplassen eller Maidan-plassen, i rullestol.

– Jeg har ønsket å være med dere for å kjempe lenge, sa hun og hyllet demonstrantene som «århundrets helter». Spesielt fremhevet hun dem som har dødd i konflikten.

– Heltene dør aldri, sa hun med gråtkvalt stemme.

Før talen la hun blomster i en av gatene der mange demonstranter den siste uken har mistet livet. Hun krevde også at alle som har ansvar for drap på sivile skal rettsforfølges.

Mange hadde kommet for å hylle de mange som mistet livet i gatene rundt og bare noen få meter fra der folk nå var samlet. En av dem var Roman, som har reist fra byen Lviv vest i Ukraina, til Kiev.

– Og det er viktig å fortsette kampen mot de korrupte politikerne for at denne revolusjonen ikke skal dø. Det er ikke bare Janukovitsj vi må kjempe mot, men flere politikere, sier Roman til NRK.no.

– Timosjenko en like stor kjeltring som de andre

Timosjenko kom til plassen og talte fra scenen like etter å ha blitt løslatt fra fengselet der hun har sonet siden 2011.

Hun møtte lavmålt jubel, men folkemassen satt i å skrike da hun sa at presidenten må straffes.

Demonstranter på Maidan-plassen i Kiev

Demonstranter på Maidan-plassen hyllet i kveld sine helter.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Roman er en av dem som mener Timosjenko ikke burde blitt løslatt.

– Hun er en like stor kjeltring som de andre politikerne, sier Roman.

Og mange delte hans mening.

Mot slutten av talen, da den tidligere statsministeren forsøkte å stille seg selv som garantist for at ingen flere skulle miste livet.

Reagerte folkmassen med buing og tilrop om «nok, nok». Kort tid etter ble hun skjermet av sine livvakter da enkelte av demonstrantene forsøkte å ta seg mot scenen.

– Kjemp til siste slutt. Vi kan ikke forlate Uavhengighetsplassen ennå, lød hennes oppfordring før hun ble trillet av scenen.

Bærer de døde gjennom folkemassen

Før det hadde folkemengden hedret de døde demonstrantene og flere av dem ble båret gjennom folkemassen. En begravelsesseremoni som også ble gjennomført tidligere i dag og fredag.

De døde blir båret ut fra plassen med den nærmeste familien tilstede. En prest synger for de døde og hyller dem som martyrer.

Bærer de døde ut fra Maidan-plassen

Flere av dem som døde på torsdag ble hyllet og båret gjennom folkemassen på Maidan-plassen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt