10 drept i nytt amerikansk droneangrep i Pakistan

USA fortsetter med sine droneangrep, til tross for store pakistanske protester. Minst 10 opprørere ble drept i et angrep lørdag morgen.

Amerikansk Predator-drone

USA har utført en lang rekke angrep på militante opprørere nord i Pakistan med sine ubemannede droner. Lørdag morgen ble minst 10 personer drept i et nytt angrep.

Foto: HO / Reuters

En opplæringsbase for militante opprørere nær den afghanske grensen ble fullstendig tilintetgjort da to missiler ble avfyrt fra det ubemannede droneflyet.

USA hevder at basen i Nord-Waziristan ble brukt som opptreningssenter for militante islamister. Regionen er ansett som et arnested for militante opprørere og terrorister tilknyttet Al Qaida og Taliban.

Identiteten til de drepte er ikke kjent, og det amerikanske forsvaret sier at de jobber med å innhente informasjon om de drepte.

De omfattende amerikanske angrepene med ubemannede dronefly i Pakistan er svært omstridt. Parlamentet i Pakistan innførte i mars nye retningslinjer for landets forhold til USA, og krevde blant annet en slutt på droneangrep i landet. Likevel har USA gjennomført to slike angrep etter dette.

Anstrengt forhold

Pakistan mener de fungerer mot sin hensikt, og gjør det vanskelig for dem å skille lokale stammer fra militante opprørsgrupper. De sier også at angrepene fører til at sivile liv går tapt, i tillegg til at pakistansk suverenitet blir krenket. Samtidig er angrepene med på å nøre opp under antiamerikanske holdninger i landet.

Spesielt etter USAs drap på terroristen Osama bin Laden i den pakistanske byen Abbottabad i mai i fjor, har forholdet mellom landene vært anstrengt.

– Vil vil ha slutt på disse droneangrepene. Dette har vi sagt til dem gjentatte ganger, men de hører ikke på oss. Jeg håper hørselen deres bedrer seg, sa Pakistans utenriksminister Hina Rabbani Khar for en uke siden.

Amerikanske tjenestemenn hevder imidlertid at droneangrepene er legitime og har vært vellykkede i kampen mot ekstremister.

For å ikke tråkke pakistanerne på tærne, har det blitt foreslått at USA skal dele etterretningsinformasjon med Pakistan, som deretter kan gjennomføre egne flyangrep mot militante islamister.

Nedgang siden bombetabbe

Ifølge tenketanken The New America Foundation har droneangrep i Pakistan tatt livet av mellom 1715 og 2680 mennesker de siste åtte årene. Antallet droneangrep økte kraftig etter at Barack Obama ble president i USA i 2008.

Samtidig har det vært en markant nedgang i antall angrep etter at NATO ved en feil drepte 24 pakistanske soldater i et luftangrep i november.

Obama har sagt at slike finsiktede angrep fører til en helt begrenset krenkelse av andre lands suverenitet, sammenlignet med de andre militære alternativerene som finnes.

SISTE NYTT

Siste nytt