NRK Meny
Normal

Nato-kommandør slår alarm om afghanske styrker

Den amerikanske generalen som leder ISAF-styrkene i Afghanistan sier at de afghanske militær- og politistyrkene lider for store tap og at vestlige styrker kan måtte bli i landet frem til 2018.

Afghanske politikadetter

Afghanske politikadetter marsjerer under seremonien som markerer at de er ferdige med politiutdannelsen ved et treningssenter i Jalalabad 17. juli i år. 224 politioffiserer ble uteksaminert etter et åtte ukers langt kurs.

Foto: Noorullah Shirzada / AFP

De afghanske militær- og politistyrkene har mistet over 100 mann i uken de siste ukene.

– Jeg ser det som alvorlig, noe som alle kommandørene her gjør. Jeg regner ikke med at slike tap er bærekraftige, sier general Joseph Dunford i et intervju med Guardian.

Dunford har ledet Natos ISAF-styrke i Afghanistan siden 10. februar i år.

Sluttet med krigsoperasjoner

Siden i juni i år har Nato-styrkene offisielt sluttet med krigsoperasjoner i Afghanistan.

I stedet er oppgaven til de vestlige styrkene å trene, gi råd og assistere de afghanske styrkene.

Generalen sier «tiden vil vise» om det var riktig av Nato å trekke seg ut av krigsoperasjonene.

– Jeg tror ikke du kan svare på det i dag, sier Dunford.

Blodige sommermåneder

De afghanske styrkene har måttet stå på egne ben i de blodige kampene som har rast i landet i sommermånedene i år.

Det har ført til store tap i den 350.000 mann store styrken som er bygget opp.

De afghanske styrkene lider nå 15–20 prosent større tap enn de gjorde for to år siden, til tross for at de er bedre trent og har fått bedre utstyr.

– Jeg ser på utviklingen av de afghanske sikkerhetsstyrkene i et perspektiv på tre til fem år. Det betyr ikke at de ikke kan gjøre ting i dag, men jeg snakker om når de kommer til et nivå der de ikke trenger støtte og assistanse lenger, sier general Joseph Dunford.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra Afghanistan

En afghansk politimann bæret et barn etter et selvmordsangrep mot det indiske konsulatet i Jalalabad i august i år. Seks mennesker ble drept og 22 skadet i angrepet.

Foto: Parwiz / Reuters

Kan trengs til 2018

Joseph Dunford

General Joseph Dunford i ISAF-styrkenes hovedkvarter i Kabul 10. august i år.

Foto: Ahmad Jamshid / AP
Afghanske kommandostyrker

Spesialstyrker fra den afghanske hæren på en base i Laghman 14. august i år. Soldatene er blant de best utstyrte i den afghanske hæren.

Foto: Waseem Nikzad / AFP

– Ved slutten av neste år – om bare 17 måneder – vil overgangen være ferdig. Afghanerne vil ta fullt ansvar for sin sikkerhet, og vår krig i Afghanistan vil være over, sa president Obama da han besøkte amerikanske marinesoldater ved Camp Pendleton i august i år.

Nå sier General Dunford til Guardian at det kan være nødvendig for vestlige styrker å være i Afghanistan i fem år til, frem til 2018, for å hjelpe de afghanske styrkene i kampen med Taliban.

Dermed går han på tvers av vedtatte politikken som går ut på at alle Nato-styrker skal være ute av Afghanistan innen slutten av 2014.

– Vi kommer til å ha styrker her etter 2015. I mitt hode er det den bilaterale sikkerhetsavtalen (mellom Afghanistan og USA, red.anm.) ment å svare på usikkerheten i Afghanistan og nabolandene om USA engasjement i landet, sier Dunford.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Afghanske politimenn

Afghanske politimenn under en operasjon mot Taliban-styrker ved Ghazni 4. august i år.

Foto: Rahmatullah Alizada / AFP

– Kan måtte gå i krig

Generalen åpner også for at Nato-styrkene kan måtte ta del i regulære krigsoperasjoner, til tross for det skal ha tatt slutt i juni.

Per i dag er de afghanske styrkene bare så vidt i gang med å bygge opp landets egne fly- og helikopter-styrker, som kan gi støtte til bakkestyrker under kamper med Taliban.

– Det er tre ord i oppdraget: Trene, gi råd og assistere. I en Nato-sammenheng kan «assistere» inkludere ting som å gi kampstøtte, spesielt luftstøtte, og det må tas en politisk avgjørelse om det, sier general Joseph Dunford.

Sier styrkene har stått opp mot Taliban

Det har vært en kraftig økning i antall drepte afghanske militære og politistyrker, og en økning på rundt 25 prosent i antall drepte i første halvår i 2013.

Det afghanske innenriksdepartementet opplyste mandag at 1792 polititjenestemenn har blitt drept siden mars i år.

Det er like mange som i de forrige tolv månedene til sammen, altså en dobling siden i fjor.

General Dunford roser likevel de afghanske styrkene, og sier at de har stått opp mot Talibans sommeroffensiv.

– Afghanerne har egentlig vært veldig motstandsdyktige. De har forhindret Taliban i å nå sine mål. Hvis man ser på hvor volden finner sted, så lever 80 prosent av befolkningen i sikre områder, sier Natos øverstkommanderende i Afghanistan, general Joseph Dunford.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt