Hamas: Trolig ingen avtale om utlevering

Ifølge Hamas blir det trolig likevel ingen løsning for den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit og hundrevis av palestinske fanger denne uken.

En kvinne går forbi malerier av den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit i Jabalya
Foto: Mohammed Salem / Scanpix/Reuters

Tidligere i dag kom det meldinger om at Israel kun venter på svar fra Hamas for at forhandlingene om fangeutvekslingen kan gå i boks, og at Hamas-leder Khaled Meshaal trolig vil fatte en beslutning i dag og senest innen fredag.

En kilde nær Meshsaal sier imidlertid til Sky News at svært vesentlige punkter gjenstår til tross for meldinger om at partene nærmer seg en løsning.

Innholdet i det angivelige avtaleutkastet skal åpne for at opptil 1.000 palestinske fanger kan bli satt fri i bytte mot Shalit.

Uenighet om fangene

Uenighetene dreier seg blant annet om hva som skal skje med noen av fangene når de er satt fri.

Israel ønsker at en del av de palestinske fangene skal sendes vekk fra regionen, noe Hamas fremdeles har til gode å svare på.

Ifølge Hamas har Israel fremdeles ikke sagt ja til å frigi en gruppe arabiske israelere, som palestinerne krever skal stå på listen over fanger som skal settes fri.

Men den største uenigheten dreier seg om et mindre antall fanger som er dømt til flere livstidsdommer i israelsk fengsel. Israelerne omtaler disse fangene som «de med blod på hendene».

Hamas-leder Khaled Meshaal

Hamas-leder Khaled Meshaal.

Foto: LOUAI BESHARA / Scanpix/AFP

Blant livstidsfangene Hamas krever skal bli utlevert er Ibrahim Hamed, Abdallah Barghouti, Marwan Baghouti og Ahmed Saadat.

Fanget siden 2006

Den nå 23 år gamle Gilad Shalit har sittet i fangenskap på Gazastripen siden 25. juni 2006 da han ble bortført i et palestinsk angrep på grenseposten han tjenestegjorde ved.

SISTE NYTT

Siste nytt