Hopp til innhold

Hevder palestinske myndigheter lønner fengslede terrorister

De palestinske selvstyremyndighetene gir lønn til terrorister som sitter dømt i israelske fengsler, ifølge en israelsk organisasjon.

- Palestinske terrorister som sitter dømt i israelske fengsler, får lønn fra sine myndigheter. Det hevder en israelsk organisasjon.

Dagsrevyen: - Palestinske terrorister får lønn mndighetene.

Itamar Marcus

Lederen for Palestinian Media Watch, Itamar Marcus.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Ibrahim Hamed

Ibrahim Hamed er dømt for drap på til sammen 46 israelere.

Foto: Faksimile
– En palestinsk fange i et israelsk fengsel som sitter der for sikkerhetslovbrudd, noe som innbefatter alle terroristaktiviteter, inkludert mord, får en månedlig lønn fra de palestinske selvstyremyndighetene. Det inkluderer folk som har organisert angrep med selvmordsbombere der 15–16 mennesker er drept, sier lederen for Palestinian Media Watch (PMW), Itamar Marcus, til NRK.

En av de 4600 er Ibrahim Hamed, som er dømt for drap på til sammen 46 israelere.

Ibrahim Hamed er blant annet dømt for å ha stått bak da ni sivile ble drept i juli 2002 da en bombe gikk av i en kafeteria ved det hebraiske universitetet i Jerusalem.

300 millioner årlig

Norge har siden 2008 gitt over 300 millioner kroner årlig i budsjettstøtte til de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.

Det er de samme selvstyremyndighetene som ifølge PMWs siste rapport gir lønn til palestinske fanger, blant dem flere hundre innsatte dømt for terrorrelaterte handlinger.

Det norske utenriksdepartementet har flere ganger avvist slike anklager. I Stortinget i fjor sa daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre at det ikke dreier seg om lønn, men at det er støtte til fangers familier og kantinepenger til fanger.

– Belønning av terror er ikke akseptabelt

Torgeir Larsen

Statssekretær i utenriksdepartementet, Torgeir Larsen.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

NRK fikk det samme svaret fra utenriksdepartementet for to uker siden, men ba da om utfyllende informasjon.

I den utfyllende informasjonen sier utenriksdepartementet nå at det finnes en egen støtteordning for palestinske fanger som er dømt i israelsk militærdomstol.

– For det første vil jeg si at belønning av terror ikke er akseptabelt. Vi har fått opplysninger fra palestinske myndigheter om at det gis sosialstøtte til ulike kategorier palestinske fanger. En av de kategoriene er de om lag 5000 palestinerne som sitter fengslet etter dom i militærdomstol i Israel, sier statssekretær i utenriksdepartementet, Torgeir Larsen, til NRK.

Blant dem terrorister?

– Der er det alt fra steinkastende ungdom, til Hamas-parlamentarikere, til langtidsfanger som sitter inne for alvorlige terroranslag, sier statssekretær Larsen.

Kan få 18.000 kroner måneden

Utenriksdepartementet bekrefter også at beløpene øker med straffens lengde, og sier startbeløpet per måned er 2300 kroner.

De som har sittet inne mer enn 30 år kan motta så mye som 18.000 norske kroner i måneden, ifølge palestinske medier. Etter det NRK forstår er dette beløp som andre typer fanger ikke får.

– Etter nye spørsmål som er stilt, nye påstander som er kommet, så finner vi det nødvendig, sammen med Storbritannia, å igjen be om presiseringer fra palestinske myndigheter om støttenivåer, omfang og behovsprøvinger når det gjelder denne form for sosialstøtte, sier statssekretær i utenriksdepartementet, Torgeir Larsen, til NRK.

UD er også opptatt av å få med at grunnleggeren av Palestinian Media Watch, Itamar Marcus, bor i en ulovlig bosetting på Vestbredden, og at organisasjonen hører til på høyresiden i israelsk politikk.

Tidligere i år samlet PMW inn materiale om en palestinsk tv-kanal som Det norske holocaustsenteret mente at tidvis formidlet jødehat og et demoniserende bilde av Israel.

NRK har gitt de palestinske selvstyremyndighetene mulighet til å svare i denne saken. Ambassadøren til Norge vil ikke stille til intervju, men sier i en mail at pengene som går til fanger er for å støtte familiene til de innsatte, som ikke kan brødfø familien mens de er i fengsel.

SISTE NYTT

Siste nytt