- Nkunda står bak drapene

FN anklager både opprørere og regjeringstro militsgrupper i Kongo for krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen.

Nkunda soldater

Laurent Nkunda er opprørsleder for tutsiene.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

På en pressekonferanse i Goma i dag fordømte leder for FN-styrken i Kongo, Alan Doss, blant annet drapene på sivile i byen Kiwanja, 80 kilometer nord for Goma.

Svært alvorlige brudd på menneskerettigheter var blitt avdekket i Kiwanja, og Alan Doss mener både opprørene som ledes av tutsien Laurent Nkunda, og militsgrupper som kjemper på regjeringens side står bak drap.

– Vi minner de ulike gruppene om at loven er meget klar når det gjelder dette. Slike krigsforbrytelser kan vi ikke tolerere, sa Doss.

Så langt er 1,5 millioner mennesker fortsatt på flukt i Kongo.

- Må tvinge dem ut av volden

Jonas Gahr Støre
Foto: Kimmo Mäntylä / SCANPIX

Dette er en tragedie som er vanskelig å fatte, og det internasjonale samfunnet sliter med å finne virkemidler som virker, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I de siste dagene har afrikanske ledere vært i møter, og snakket om å styrke en afrikansk fredsstyrke. Men til tross for dette, og for at FN har sin største styrke noe sted nå i Kongo på 17.000 soldater, er situasjonen i Kongo fremdeles ustabil.

- Afrikanske land må ta ansvar. De afrikanske gruppene må ut av volden, og inn i politikken på et vis i dette krevende landet Kongo, sier Støre.

Han sier det må komme samtaler som gjør det mulig å tvinge dem inn på et spor hvor de ikke bruker vold og uskyldige sivile.

- Dette er ikke store miltisgrupper, men de har rikelig med våpen, og det er tilgjengelig. De har også evne til å terrorisere mennesker, og dette er krevende å stoppe, sier Støre.

LES OGSÅ: Afrikanske styrker til Kongo

SISTE NYTT

Siste nytt