Hopp til innhold

- Mexico trenger store endringer

En av Latin-Amerikas største forfattere, Carlos Fuentes, mente det måtte nye krefter til for å styre Mexico. – Jeg vil kanskje ikke være der når det skjer, men det vil skje, sa Fuentes til NRK, i ett av de siste intervjuene han ga før han døde.

Video 0baac0b8-f822-49a4-a1ab-1421856468aa.jpg

Nett-TV: Den meksikanske forfatteren Carlos Fuentes døde tirsdag. NRK var blant de siste som fikk intervjue han.

Inger Marit Kolstadbråten
Foto: NRK

Carlos Fuentes, den innflytelsesrike meksikanske forfatteren som døde tirsdag, hadde et sterkt politisk engasjement.

I ett av de siste intervjuene han ga før han døde, fortalte han NRK at han ikke var optimistisk til utfallet av presidentvalget i Mexico, som avholdes i juli.

– Mexico har enorme problemer med narkotikasmugling og den volden den medfører. Men de tre presidentkandidatene er alle middelmådige. Ingen av dem er i stand til å hanskes med utfordringene Mexico står overfor, sa Fuentes til NRK, da vi besøkte han i hjemmet hans i Mexico City i slutten av februar.

Ville legalisere narkotika

Den kjente forfatteren har i det siste engasjert seg i debatten om hvordan man skal løse problemene den økende narkovolden fører med seg. Over 50 000 meksikanere er drept i det som stadig oftere omtales som en narkokrig.

Sammen med flere tidligere latinamerikanske presidenter har Fuentes oppfordret landene i regionen til å legalisere narkotika for å bekjempe kartellenes makt.

Men narkotikakartellenes voldsbruk er ikke det eneste problemet Mexico står overfor, mente Fuentes.

– Tar ikke godt nok vare på de unge

– Mexico har 120 millioner innbyggere. Da jeg ble født var vi bare 20 millioner. Det er en spektakulær vekst, som gir oss nye problemer, fortalte Fuentes.

I 1958 ga han ut boka La Región más Transparente (Den mest transparente regionen), som nettopp handler om Mexico City som en by i eksplosiv vekst.

Over halvparten av Mexicos befolkning er under 30 år. Da NRK møtte Fuentes var han svært bekymret for at Mexico ikke tar godt nok vare på sin unge befolkning.

– I dag greier vi ikke å gi de unge tilstrekkelig jobb, sikkerhet, utdanning og helsetilbud. Det kan gi oss store problemer i framtida, sa Fuentes.

Carlos Fuentes og Inger Marit Kolstadbråten

NRKs Inger Marit Kolstadbråten var en av de siste journalistene som intervjuet Carlos Fuentes.

Foto: NRK

– Vi trenger politikk som angriper de store problemene med kraftige virkemidler. Nå har vi store problemer, men alle presidentkandidatene er for små til å gjøre noe med dem.

– Bryr seg ikke om fattige

Fuentes var diplomatsønn, og tilbrakte deler av barndommen i Ecuador, Uruguay og Brasil. Reisingen i Latin-Amerika var med på å forme hans politiske engasjement, som var sterkt helt fram til det siste.

Da NRK møtte forfatteren fortalte at han var bekymret for de store sosiale forskjellene i Mexico.

– Forskjellene mellom fattige og rike er enorme. Du ser det bare du går ut på gata. Vi har en håndfull veldig rike mennesker. Middelklassen har vokst litt, men halvparten av landets befolkning lever i fattigdom. Det er veldig alvorlig.

Ansvaret mente Fuentes lå hos politikerne.

– Politikerne snakker om de fattige, men de bryr seg egentlig ikke om dem. Nå er det tid for å igangsette en politikk som virkelig forbedrer livene til fattige meksikanere, som i dag blir avspist med smuler.

Samfunnsengasjerte romaner

Fuentes regnes som en ledende skikkelse i den latinamerikanske bølgen i spanskspråklig litteratur på 1960-tallet.

Som sine venner, den venstreorienterte colombianske forfatteren Gabriel García Marquéz og den høyreorienterte peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa, tok også Fuentes opp samfunnsaktuelle temaer i romanene sine.

– Jeg skriver ikke bøkene mine som lederartikler i aviser, jeg skriver fiksjon. Derfor tar jeg samfunnsaktuelle spørsmål, som narkotikasmugling, inn som et tema i en personlig historie. Jeg skriver ikke om det slik jeg ville skrevet om det i en avis.

Før han døde jobbet Fuentes med en roman om Nietzsche.

– Nietzsche sa at Gud er død. Derfor ville jeg skrive en bok der Gud lar Nietzsche komme tilbake til livet for å spre sine ideer i dag, fortalte Fuentes.

– Romanen er en refleksjon rundt verden i dag, som jeg ser den.

Og Fuentes så en verden som stadig overrasket, og som han forventet ville fortsette å overraske – også i Mexico.

– Mexico er rikt når det gjelder politisk tenkning og personer. Det reflekteres ikke i politikken i dag, men det vil det gjøre i framtida, og vi vil få ledere som virkelig svarer på landets utfordringer, sa Fuentes.

– Jeg vil kanskje ikke være der når det skjer, men det vil skje, avsluttet han.

SISTE NYTT

Siste nytt