- Dette er prisen for å bo i Moskva

Journalist Geir Seljeseth bor i Moskva og tar selv metrolinjen som ble angrepet flere dager i uka. – Det er en by som merker at den er under angrep, sier han.

Redningsmannskaper ved Lubljanka t-banestasjon etter eksplosjon

Redningsmannskaper ved Lubljanka t-banestasjon etter eksplosjonen.

Foto: Alexander Natruskin / Scanpix/Reuters

Frilansjournalist Geir Seljeseth bor midt i sentrum av Moskva. Han forteller til NRK.no at han hører en stri strøm politibiler, ambulanser og andre nødkjøretøy som er ute.

Helikoptre over taket

– Jeg kan se og høre helikoptre med skadde som flyr over hustakene i skytteltrafikk. Øyenvitner forteller at folk kom blødende og skrikende ut fra tog og stasjoner, sier Seljeseth som bor like ved stedet der den ene bomben eksploderte.

Geir Seljeseth

Journalist Geir Seljeseth bor midt i sentrum av Moskva. Han forteller at bombeangrepene skjedde på det verst tenkelige tidspunkt, midt i morgenrushet.

34 mennesker er bekreftet drept , mens minst 18 ble såret i de kraftige eksplosjonene på to t-banestasjoner i byen.

– Trafikken står stille, som vanlig i Moskva på en mandag. Påsken er ikke begynt i Russland, så dette er en vanlig arbeidsdag her i byen og det var fullt av folk på metroen. Angrepet fant sted på det verst tenkelige tidspunkt, midt i morgenrushet, sier Seljeseth.

Han forteller at metroen i Moskva er selve livslinjen i den gigantiske byen. På en dag fraktes opptil ni millioner mennesker gjennom metroen her.

– Linja som ble angrepet er den røde linjen. Det er den eldste linja i t-banesystemet her, og går forbi flere av knutepuktene i Moskva. Den går blant annet fordi Russlands største nyhetsbyrå, sier han.

Kart over t-banen i Moskva

Kart over t-banen i Moskva.

Foto: Wikimedia Commons

– Fungerer ikke uten metroen

Seljeseth tar selv ofte toget på denne linjen. og forteller at foruten den røde linjen, går de andre linjene på metroen omtrent som normalt i dag.

– Byen fungerer ikke uten metroen, byen er ikke bygd for privatbilisme, sier Seljeseth.

Russiske myndigheter opplyser at det skal ha vært selvmordsbombere som sto bak angrepene mot de to t-banestasjonene i Moskva.

– Det er klart man blir nervøs etter slike hendelser som i dag. Dessverre er dette prisen man betaler for å bo i en storby der kontorversielle temaer er på dagsorden. Men det er jo ikke første gang Moskva-metroen blir angrepet. Dette er femte angrepet på 15 år. I 2004 var siste gang. Men det er bare et halvt å siden toglinja mellom St. Petersburg og Moskva ble angrepet av en bombe, sier Seljesteh.

– Selv om det kanskje er roligere i Nord-Kaukasus så har man tydeligvis ikke full kontroll. Det kommer daglige meldinger om trefninger, skuddvekslinger og drap i Ingusjetia, Dagestan og Tsjetjenia som ligger i området, forteller journalisten.

– En analytiker sa på TV i dag tidlig at det er tydelig at krigen mot terror ikke er vunnet. Og for innbyggerne i Moskva oppleves det nå som blodig alvor, nå angår det igjen dem. Man frykter hva som blir konsekvensene fremover, i forhold til sikkerhet og økte kontroller, sier Seljeseth.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.