NRK Meny
Normal

Velkommen til Ny Ork?

I dag blir Orkanger Sør-Trøndelags tredje, og Norges 103. by. Rådmannen liker navneforslaget fra en kreativ innbygger.

Orkanger

Orkanger blir Sør-Trøndelags tredje by, og kanskje skifter den navn til Ny Ork?

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Orkanger har rundt 7000 innbyggere, og Orkdal-rådmann Grethe Metliaas liker sammenligningen med New York. Kanskje verdens mest berømte by.

Folkemeningen? Hør radioreportasje fra Orkanger nederst i denne saken.

– Viktig symbolsak

– Jeg liker ideen om å kalle vår nye by for Ny Ork, men det er vel egentlig ganske så langt unna originalen, ler rådmannen.

– Likevel er dette en viktig symbolsak for oss. Dette kan løfte oss, og jeg håper bystatuen vil gi en positiv identitet og en ekstra stolthet for oss som bor her, sier Setliaas.

Fra før er det bare Trondheim og Brekstad som har bystatus i Sør-Trøndelag, og i Nord-Trøndelag har Kolvereid, Stjørdal, Levanger, Verdal, Steinkjer og Namsos samme status. I dag skal det feires i den nye byen, men blant folk i Orkanger sentrum er stemningen litt avventende.

– Det blir vel det samme som før, og det er sikkert helt greit å bli en by. Men det er egentlig ikke noe jeg bryr meg så veldig mye om, og det har sikkert ingen praktisk betydning, mente flere av de nye bymenneskene i Orkanger NRK har snakket med.

Blir ei byavis

Audhild Øye er magasinredaktør i Avisa Sør-Trøndelag. De holder til i Orkanger sentrum, og hun mener bystatusen har en betydning.

– Nå bli vi jo ei byavis. Fra før har vi kalt oss ei lokal regionavis, men det er moro at det blir mest mulig puls og aktivitet på utgiverstedet vårt her i Orkanger, sier Øye.

Langs hovedgata i Orkanger sentrum er det en del biltrafikk, men ikke mange å se til fots. Mary Kvåle kommer syklende, og det er det en grunn til.

– Ja, her i sentrum er det nesten bare biltrafikk. Det finnes jo ikke parkeringsplasser, og du må nesten ut til Børsa for å parkere bilen. Da må du enten gå eller bruke sykkel. Ellers er det vel ikke så mye å ta seg til her i Orkanger sentrum, sier Kvåle.

Kaker, ballonger og taler

I dag skal de nye byfolkene i Orkanger feire med kaker, ballonger og taler selv om ordføreren har reist på ferie til Danmark. Varaordfører Oddbjørn Bang tar ansvar, og mener dette er positivt.

– Dette går på stoltheten til folk i kommunen. Samtidig tror jeg det blir lettere å markedsføre stedet på en god måte nå som vi er blitt en by. Kanskje kan det også føre til en befolkningsvekst etter hvert, sier Bang.

Orkanger blir by

Rådmann Grethe Metliaas og varaordfører Oddbjørn Bang gleder seg over at Orkanger har fått bystatus.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.
Terje Våg fra Snåsa. En av fem finalister til Årets Ildsjel.