Byåsen-dødsfallet: Forsvarer avviser ikke nødverge

Mannen som er sikta for å ha forårsaka dødsfallet til sin mor i Trondheim brast i gråt flere ganger da han i retten forklarte seg om bakgrunnen for det som skjedde.

Alexander Tokle og Torfinn Svanem sitter i rettsalen i forkant av fengslingsmøte

FIRE UKER: Den sikta mannen erkjenner ikke skyld, men ble i retten i dag varetektsfengsla i fire uker.

Foto: Morten Andersen / NRK

Den 33 år gamle mannen er sikta for grov kroppsskade med døden til følge og ble fredag varetektsfengsla i fire uker. Begrunnelsen for fengslinga er faren for bevisforspillelse.

– Vi ønsker ikke at sikta skal påvirke etterforskninga eller vitner på noe vis, sier påtaleansvarlig i saken Aleksander Tokle.

Brast i gråt

I fengslingsmøtet forklarte siktede seg om noe av bakgrunnen for det som skjedde. Men på grunn av referatforbudet kan NRK ikke gjengi forklaringen til siktede.

I møtet brast 33-åringen flere ganger ut i gråt. Da han kom til fengslingsmøtet observerte pressen også kloremerker i ansiktet hans.

I kjennelsen skriver tingrettsdommer Eirik Lereim:

– Retten oppfatter av NNs (navnet på siktede journ.anm.) forklaring og hans opptreden i retten at dette oppleves som en fortvilet situasjon, skriver dommeren i kjennelsen.

Den siktede er i tillegg til fengsling ilagt brev- og besøksforbud samt medieforbud.

Det var onsdag kveld det ble funnet en død kvinne i en bolig på Byåsen i Trondheim. Kort tid etter ble sønnen til kvinnen pågrepet og sikta for å ha forårsaket dødsfallet.

Avkrefter ikke nødverge

Mannen har ikke erkjent straffskyld for det som skjedde.

– Jeg vil ikke gå inn på detaljer om hvorfor han nekter straffskyld. Men han har jo gitt en forklaring til politiet detaljert om hvorfor. Han har også gitt beskjed til retten om hvorfor det han har gjort ikke bør straffes.

– Kan du avkrefte at han ikke påberoper seg nødverge her?

– Nei, det kan jeg ikke avkrefte, sier mannens forsvarer Torfinn Svanem til NRK.

Retten viser til det siktede har forklart og mener det er viktig å finne ut hva som ligger bak det som skjedde onsdag:

– Det vil imidlertid være av betydning for etterforskningen å avdekke begivenheter i tidsrommet forut for hendelsen omtalt i siktelsen. Basert på siktedes forklaring er dette et langt tidsrom. Siktede har gitt opplysninger om en forhistorie som det er avgjørende å sammenligne med annen informasjon, heter det i kjennelsen.

Livløs kvinne funnet på Byåsen i Trondheim.

FULL ETTERFORSKNING: Politiet etterforsker fortsatt saken for fullt. En hundepatrulje lette torsdag etter spor på tomta ved huset der kvinnen ble funnet død.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Fant skade på den avdøde

Påtaleansvarlig Tokle vil ikke kommentere om det er nødverge. Men han sier de har en klar formening om hva som er dødsårsaken.

Tokle viser til obduksjonen som avdekket en skade på avdøde.Det er grunnen til at siktelsen torsdag ble utvidet fra grov kroppskrenkelse med døden til følge til grov kroppsskade med døden til følge.

Ellers er Tokle fornøyd med at det ble fire uker varetekt.

– Det gir oss arbeidsro til den videre etterforskninga som vi er helt i startfasen på, sier politiadvokaten til NRK.