Søker rådgiver til sin utenlandske kone

Ektemannen vil at kona skal læres opp i alt fra norske tradisjoner og matlaging, til hvordan hjemmet skal innredes og barna oppdras.

Annonse Gaula

Denne annonsen i lokalavisa Gaula har vakt en viss oppmerksomhet. Mannen bak annonsen ønsker hjelp av noen som kan lære opp hans utenlandske kone i blant annet barneoppdragelse og norske tradisjoner. Hele annonsen kan du lese nederst i denne artikkelen.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Åsmund Snøfugl

Gaula-redaktør Åsmund Snøfugl sier annonsen var så uvanlig at redaksjonen måtte ta en vurdering før de trykket den.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Annonsen sto denne uka på trykk i lokalavisa Gaula som kommer ut i Melhus i Sør-Trøndelag.

– Dette er nok en spesiell annonse. Det er ikke hver dag det annonseres etter en familierådgiver av denne typen, sier redaktør Åsmund Snøfugl til NRK.

Han møtte selv ektemannen som leverte annonsen på vegne av familien, og vurderte henvendelsen som seriøs.

– Hvis ikke kunne vi ikke ha satt den på trykk. Men den var så uvanlig at vi tok en vurdering. Så lenge den ikke er diskriminerende eller til ulempe for noen, valgte vi å trykke den, sier Snøfugl.

Skal lage «sunn mat fra bunnen»

Det var Trønderbladet som omtalte saken først.

Annonsen inneholder en konkret og omfattende liste over hvilke kvalifikasjoner mannens utenlandske kone skal kunne beherske etter endt opplæring.

Rådgiveren som søkes skal gi kona råd og tips om norske tradisjoner, både innenfor matlaging, barneoppdragelse og pynting av hjemmet.

Familien ønsker også at kona skal få hjelp til å «velge klær og sko for jentene ut ifra den vanskelige vurderingen mellom jenters krav og et fornuftig budsjett».

Trodde det var en spøk

Lisbeth Lein

Forsker Lisbeth Lein mener annonsen uttrykker holdninger og forventninger som tilhører en annen tid.

Foto: Privat

Lisbeth Lein forsker på hvordan utenlandske kvinner, som gifter seg med norske menn på bygda, skal integreres. Hun trodde hele annonsen var en spøk da hun så den.

– Dette ligner en parodi eller et kunststunt for å sette fokus på et svært aktuelt tema, nemlig på hvilke premisser integrering skal foregå, sier Lein til NRK.

Hun viser til at ekteskap mellom etnisk norske menn og utenlandske kvinner doblet seg i perioden 1996–2006. I 2008 var om lag 10 000 kvinner fra Thailand, Russland og Filippinene gift med norske menn.

Lein mener annonsen vitner om mangel på respekt for mangfold.

– Den uttrykker holdninger og forventninger som tilhører en annen tid. Kona framstilles som lite kompetent, og det kan virke som hun skal læres opp til å fylle en rolle på mannens premisser og etter hans behov, sier Lein.

Hun mener utenlandske kvinner som gifter seg med norske menn ofte er prisgitt at ektefellen fungerer som en døråpner inn i det norske samfunnet.

– En slik arbeidsplan gir lite rom for egne behov og ønsker for livet her til lands. God integrering krever samhandling, likebehandling og at kvinnene som kommer til landet behandles som fullverdige mennesker, sier Lein.

Ingen søkere så langt

Ingen har så langt søkt på stillingen som rådgiver for mannens utenlandske kone.

Men annonsen har vakt en viss oppmerksomhet, medgir redaktør Snøfugl.

– Det er jo noen som har lagt merke til den, men uten å ha kommet med kommentarer verken den ene eller den andre veien. Den er nok en sjeldenhet, sier Snøfugl.

Lisbeth Lein er ikke i tvil om hvilket råd hun vil gi til andre som vurderer lignende hjelp i hjemmet.

– Ta med kona ut for å møte andre og bli kjent på tvers av ulike kulturer. De som kommer til oss har like mye å lære bort som vi kan lære dem. La kjøttkaka vente, er Leins klare oppfordring.

Mannen som rykket inn annonsen ønsker ikke å uttale seg i saken.

Annonse Gaula

Her kan du lese hele annonsen som står i trykk i lokalavisa Gaula. Mailadressen i annonsen går til avisas redaktør, ikke til mannen som står bak teksten.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK