Hopp til innhold

– Jeg vet ikke om noen som er så sta som henne

Tidligere varaordfører Knut Fagerbakke er krass i kritikken av sin tidligere sjef. Han har skrevet et av kapitlene i boken om Otterviks styre i Trondheim.

Rita Ottervik og Knut Fagerbakke

– Hun er sta og lite raus, skriver Knut Fagerbakke om sin tidligere kollega og sjef.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

"Det gikk ikke mange dager før jeg fikk føle at å samarbeide med ordfører Rita Ottervk og Arbeiderpartiet, ikke var det enkleste", skriver Knut Fagerbakke i boken.

Den tidligere SV-politikeren var varaordfører for Ottervik gjennom 12 år.

– Hun er en kontrollfrik

Boklansering Røde Ritas Regime

Alle forfatterne var til stede under boklanseringen på Sellanraa Bok & Bar, tirsdag morgen.

Foto: Kari Sørbø

Boken «Røde Ritas Regime» er skrevet av seks forfattere, og beskriver hvordan den rødgrønne koalisjonen har styrt Trondheim, etter kommunevalget i 2003. I tillegg til Fagerbakke har Marvin Wiseth (H), Ingrid Skjøtskift (H), Kristian Dahlberg Hauge (Frp), Ronny Kjelsberg (Rødt) og kommunikasjonsrådgiver Knut Røe skrevet hvert sitt kapittel.

Fagerbakke karakteriserer Ottervik som en person med skiftende humør. Han kaller henne også for sta.

– Rita burde vært mere raus ovenfor de hun samarbeider med, og ikke ta æren alene for all god politikk som er gjennomført de siste årene, skriver Fagerbakke.

En vellykket ordfører

Marvin Wiseth

Marvin Wiseth satt som ordfører i Trondheim i mange år. Han mener Trondheimspolitikken har blitt grå og kjedelig etter at Ottervik tok over.

Foto: Morten Andersen / NRK

NRK møtte forfatterne under boklanseringen tirsdag morgen.

– Hun er en valgmaskin som moser sine politiske motstandere, så sånn sett er hun meget vellykket som ordfører. Men hun er også veldig mystisk, byr særdeles lite på seg selv, og driver norgesmesterskap i ansvarsfraskrivelse, sier Wiseth.

Han mener Ottervik har gjort Trondheimspolitikken grå og kjedelig, men synes overhodet ikke hun skjemmer ut verken partiet hun representerer, eller byen.

– Jeg ser ikke hvem som skal ta over etter Rita Ottervik, og jeg tror ikke det blir enkelt, sier Wiseth.

– Ikke like enkelt å være storesøster

Ottervik blir fremstilt som sta og innadvendt i boken, men selv har hun lite å si om den karakteristikken.

– Personen får andre diskutere, men jeg har lyst til å si at det er ikke alltid like enkelt å være storesøster, og heller ikke lillebror i samarbeid om politiske saker. Det er det dette handler om, kampen om å få til flertall for sakene du har gått til valg på, sier Ottervik til NRK.

Ordføreren mener hun alltid har vært opptatt av at alle parti, uavhengig om man er varaordfører eller ordfører, skal få politiske gevinster.

– Men velgerne har gitt større mandat til noen av partiene, og akkurat det er det alltid krevende å forholde seg til, sier Ottervik.