Slik øver de på å skyte elg

450 deltakere fra hele landet er påmeldt i årets NM i elgbaneskyting. Konkurransen foregår i Verdal og lørdag kåres det en Norgesmester.

Har fire sekunder på seg

'Elgen' spretter fram fra venstre og beveger seg 23 meter før den forsvinner bak vollen. Da har skytteren om lag fire sekunder på å treffe.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Langt inne i skogene i Tromsdalen i Verdal, ble norgesmesterskapet i elgbaneskyting sist arrangert i 1988. Kjetil Aarstad i Verdal jeger- og fiskeforbund var der også den gangen.

– Da var det folk fra heimevernet som hadde regien. Det ble brukt pappskiver og klistrelapper for å registrere skudd. Nå har vi fått elektroniske skiver som tilskuere og deltakere kan følge med på, sier Aarstad til NRK.

Vil unngå skadeskyting

Begeistret

Kjetil Aarstad er leder i Verdal jeger og fisk. Han er begeistret over arrangementet og mener det er en god mulighet for jegerne til å bli bedre skyttere.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Hovedpoenget for mange er å trene mot høstens jakt, for å kunne avgi et sikkert skudd. Aarstad forteller at jegerne ønsker at dyret skal dø så raskt og smertefritt som mulig, og ved å skyte vitale organer kan de oppnå det.

– Det er mange som ser sin egen begrensning når de får skyte på mål i bevegelse. Når de skyter på «løpende elg» får de se hvor vanskelig det er å treffe, sier Aarstad.

NM arrangeres i regi av Norges jeger- og fiskeforbund, med god hjelp av mye frivillig innsats. Det konkurreres hver dag fra tirsdag til lørdag, og lørdag kåres det en norgesmester.

Variert konkurranse

Våpenreglementet sier at forstørrelsen ikke kan være mer en tolv ganger og at våpenet ikke kan veie mer enn fem kilo. Det er tydelig at det er mange konkurransefolk i Verdal, tirsdag. Det er ikke mange «vanlige jaktrifler» å se.

– Jeg har eget våpen jeg bruker i konkurranse, det tror jeg gjelder mange her. Det brukes svært forskjellige våpen i alle kaliber, sier Toralf Hjelde til NRK.

Det skytes først fem skudd knestående og stående på fastmål, så skytes det ti skudd på løpende mål. I tillegg er det egne konkurranser som legges utenfor selve norgesmesterskapet, med eksempelvis «skudd under press» der det skytes tre skudd på 20 sekunder.

NM-område

Det er mange tilskuere og familie til skyttere som ser på. I teltet til høyre er det skjermer hvor skuddene registreres automatisk.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK