Se høydepunkter fra årets Vømmøltog

For mange er Vømmøltoget høydepunktet under Vømmølfestivalen. NRK Trøndelag overførte folkefesten direkte - gå inn og se opptaket.

Fargerike klær og morsomme kjøretøy på årets Vømmølfestival.

Det er Vømmølfest igjen, og selvsagt er Verdal hjemmebane for vømmølmusikken og løyene - som det har vært siden første festival i 1996.

Da de første Vømmøl-låtene ble spilt i NRK radio i 1974, ble låtene et sjokk for mange. Rekka av engelskspråklige hitlåter ble brutt av musikk som handla om arbeiderkamp, undertrykking og streik.

Heftig publikumsutvikling

Kreative kostymer
Foto: Tariq Alisubh / NRK

Opptoget i 1996 startet med at det gikk noen "kailla og kjærringa med nån saua" på fortauet. I dag har festivalen over 1000 i opptoget som er en opplevelse for seg selv, og på hovedarrangementet i Folkeparken har vi rundt 6.000 besøkende.

Gjennom festivalens tre dager regner arrangøren med et publikumsoppmøte på mellom 15 og 20 tusen besøkende.

Festivalsjef Svenn Erik Sagvold tror årets tapning fenger mer i alle aldersgrupper.

– Da snakker jeg om den som er tretten år til de godt voksne på 90. Vi har dessuten hatt et rusfritt arragement for ungdom, og dro til med seniordans fredag kveld.

Spenstige utkledninger på Vømmølfestivalen
Foto: Tariq Alisubh / NRK

- Vær kreativ til fots

Når det gjelder årets Vømmøltog har Sagvold visse forventninger.

– Jeg ser gjerne flere kreative ekvipasjer til fots. Flere til fots enn kjørende. Det skal uansett ikke være noen fare for fine sprell underveis.

Selve kjernen til Vømmøl ligger i visa «Vømmøl'n». Den ble skrevet av Hans Rotmo i feber på Innherred Sykehus, i august 1973.

Kilde: Vømmølfestivalen.

Opptog med over tusen personer i Verdals gater.