Hopp til innhold

Strevsomt for Rodal i EM

Vebjørn Rodal har lange dager som EM-kommentator for NRK.

Vebjørn Rodal som TV-kommentator

Vebjørn Rodal er NRKs ekspertkommentator sammen med Lars Lystad og Karen Marie Ellefsen under EM i Barcelona.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Vebjørn Rodal er tilbake i manesjen som ekspertkommentator for NRK TV temmelig nøyaktig ti år etter at han løp sitt aller siste 800-meterløp.

Da løp han semifinalen i Sydney-OL og ble utslått. Deretter la han løpeskoene på hylla. Han stilte i et NM-løp noen år etterpå, men toppidrettskarrieren var definitivt over i Sydney.

- Jeg har holdt en viss kontakt med friidrettsmiljøet etter at jeg la opp, men det er mest som TV-titter. Jeg har også et engasjement i Olympiatoppen, men der har jeg hatt tettest kontakt med sprinterne i langrenn.

- Nå har jeg jobbet tett sammen med trener Ulf Morten Aune de siste fire årene. Det har vært veldig bra, forteller Vebjørn Rodal til NTB.

Overrasket over arbeidsmengden

Han står på som TV-ekspert under Barcelona-EM og har sine daglige økter i kommentatorboksen sammen med Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad.

I tillegg driver Rodal research på de norske pressemøtene.

- Jeg er jo litt vant med mediene fra den gangen jeg var aktiv. Noen ganger kunne mediebiten føles som en liten belastning, men etter å ha vært med på denne siden selv, må jeg si jeg er overrasket over hvor mye arbeid som ligger bak det å presentere en idrett, sier gullvinneren på 800 meter fra Atlanta-OL.

- Jeg kom, løp og reiste hjem igjen i forbindelse med konkurransene, mens de som jobber i mediene ikke har det like lett. Hadde jeg visst hvor mye jobb de som jobber i mediene har, burde jeg nok kanskje ha vist enda mer respekt for journalistene, innrømmer Rodal.

- Artig ekspert-jobb

Det var i vår Rodal fikk spørsmål om han kunne tenke seg å være NRK-ekspert på friidrett, og han brukte ikke lang tid på å bestemme seg for å si ja.

- Jeg vet at NRK var veldig fornøyd med den jobben Steinar Hoen gjorde, men hans engasjement i Diamond League lot seg ikke kombinere med TV-jobbingen, og dermed fikk jeg sjansen.

- Da forespørselen kom, sa jeg at jeg var villig til å prøve å gjøre dette på min måte. Jeg sa også at vi fikk være ærlige med hverandre og se hvordan det ville gå.

- Til nå har det vært veldig artig, og jeg får noen flashbacks på noe som var en stor og viktig del av livet mitt da jeg holdt på med løpingen selv, sier han.

- Når det gjelder selve jobben er det mest moro å kommentere direkte, men jeg innser også at forberedelsene er viktige. Derfor har jeg vært med på en del pressemøter, sier mannen, som kanskje har stått for den aller største prestasjonen i norsk idrett noensinne. OL-gullet på 800-meteren fra Atlanta stråler i den norske idrettshistorien.

Kjent fjes

Vebjørn Rodal blir gjenkjent på Olympiastadion i Barcelona, og han treffer også mange tidligere konkurrenter på kommentatorplass.

- Jeg er overrasket over hvor mange av dem jeg løp mot i min aktive karriere som nå er tilknyttet mediene. Jeg treffer kjente folk hele tiden, sier Rodal.

OL-gullet fra Atlanta er historie. Rodal har medaljen liggende i en safe hjemme i Trondheim.

- Det hender jeg må ta fram medaljen en gang imellom. Ungene kommer hjem med venner, og ofte må jeg vise fram medaljen, for det er ikke alle som tror at jeg er olympisk mester, forteller Rodal.

Han legger til at det er greit å ha en knagg å henge karrieren på, og den knaggen er nettopp OL-gullet fra 1996.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vebjørn Rodal har fått OL-gull.

Vebjørn Rodal feirer OL-gull i Atlanta i 1996.

Jobber i Telenor

Utenom TV-jobben er Rodal ansatt i Telenor. Der har han jobbet siden 2001, rett etter at den aktive idrettskarrieren var over.

- Jeg trives kjempegodt i Telenor. Der har jeg mange gode kolleger og jobber i et innovativt miljø. Arbeidsoppgavene mine er underlagt distribusjonsavdelingen, og jeg jobber først og fremst med avtaler rettet mot tredjepart, forteller den gamle OL-mesteren.

Men denne uken er det EM i Barcelona som gjelder, og tilbakemeldingene forteller at TV-publikummet stort sett er fornøyde med den jobben Rodal, Ellefsen og Lystad gjør.

Siste fra Trøndelag

Grete Thobroe, Midtnytt

Kveldens Midtnytt er ved Grete Thobroe

Kveldens Midtnytt er ved Grete Thobroe