Hopp til innhold

Denne laseren skal drepe lakselusa

En splitter ny metode skal sørge for at oppdrettsnæringa får bukt med lakselusa - uten å bruke gift eller kjemikalier.

Laser som dreper lakselus

Det er denne laseren som skal ta livet av den uønska lakselusa i mærene.

Foto: Stingray

Optisk avlusing
Foto: Stingray
Lakselus på sjøørret
Foto: Bengt Finstad / NINA

Det er selskapet Stingray som i samarbeid med Marine Harvest, Salmar, og Lerøy Seafood Group, lenge har jobbet med utviklinga av den nye oppfinnelsen, en optisk avlusningsmetode.

– Dette er en enhent som innehar svært kraftige datamaskiner. Den har et kamera som tar bilder av fisken og av lusa. Lusa blir deretter gjenkjent fordi vi har laget et eget lusebibliotek inne i enheten. Deretter skyter vi lusa med en laser, den koagulerer og dør, sier operasjonsleder i Stingray, Anders Fjellvang.

Produktet skal være klart for bruk allerede i 2014. Den har et lavt strømforbruk og forventes å ha en levetid på 4 år, ifølge oppfinneren.

Vant innovasjonspris

De har brukt omtrent tre år på utviklinga av den nye oppfinnelsen. I august i år vant de en prestisjefylt innovasjonspris for arbeidet sitt.

– I starten var det selvfølgelig mange som var veldig skeptiske, men vi har testet produktet mange ganger, og resultatene har vært positive. Prisen er et resultat av dette, sier Fjellvang til NRK.no.

Som vinnere av «Aqua Nors Innovasjonspris » fikk Stingray Marine Solutions oppleve at prosjektet ble løftet ytterligere noen trinn opp, både på oppdrettsnæringens agenda og deres tro på at prosjektet vil lykkes.

– Interessen er ikke bare stor her til lands, men vi har også fått henvendelser fra Skottland, Canada og Chile, sier operasjonslederen.

– Krever tid og penger

Arbeidet med å utvikle metoden for avlusing har tatt tid og kostnadene har allerede passert 30 millioner kroner.

John Arne Breivik, direktør i Stingray MarineSolutions AS, sier det er nødvendig å bruke penger.

– Vi driver teknologiutviklingsom ingen i verden har prøvd før, og dette krever kompetanse, tid og penger, sier han.

Ifølge Fjellvang vil den nye enheten være kostbar, men han tror fiskeoppdretterne vil ta seg råd til å kjøpe det.

– Dette er ei næring med mye penger på bok, og det vil ikke bli dyrere enn den typiske avlusninga vi holder på med i dag. Norge bruker omtrent 1,5 milliarder kroner i året på avlusning, sier han.

Måtte slakte 2 millioner laks

Det var onsdag NRK.no skrev om at sjøørreten flere steder har vært hardt ramma av lakselus i sommer. Nord i Trøndelag har oppdretterne merket det spesielt godt.

I løpet av de siste månedene har fem store anlegg, Marine Harvest, Midt-Norsk Havbruk, Emilsen Fisk, Salmanor og Sinkaberg-Hansen, slaktet 2 millioner laks nord i Vikna.

Det var Havforskningsinstituttet som i sommer gjennomførte en omfattende innsamling av sjøørret på Namdalskysten. Funnene var dramatiske - i gjennomsnitt 100 lus per fisk.

Etterlyser andre metoder

Distriktssjefen for Mattilsynet i Namdalen, John Bjarne Falch, tror det er første gang i Norge at så mange anlegg har blitt pålagt en slik massiv nedslakting.

Han tror noe må gjøres i framtida, både for å berge ørreten, men også for å unngå nye situasjoner lik den nord i Vikna.

– Oppdretterne selv innrømmer jo at måten anleggene drives på i dag ikke er bærekraftig. Det er store problemer knyttet til avlusninga, dyrevelferden en av dem, sier Falch.

– Skal også kunne telle lus

Fjellvang mener den nye oppfinnelsen skal være på markedet i løpet av neste år. Han sier de også har som mål å være en av de tre største som driver innenfor dette fagfeltet.

– Man må jo sette seg noen hårete mål. Mange har vært skeptiske, men jeg tror vi vil lykkes, sier han.

På sikt sier han at verktøyet også skal kunne telle lus. Dette er i dag noe næringa bruker mye penger og tid på.

Noe annet de også har jobbet hardt med er en øyedetektor.

– Noe av det viktigste når vi skyter laseren mot lusa, er og ikke treffe fisken i øyet. Vi har enda ikke klart å gjøre det. Det er ikke like farlig om strålen treffer fiskekroppen, fordi den reflekterer laserstrålen, sier Fjellvang.

Oppdrettsanlegg
Foto: Marine Harvest