NRK Meny
Normal

Lån verktøy på biblioteket

På biblioteket låner du helst litteratur, kanskje noe musikk i ny og ne. På Trondheim folkebibliotek, avd. Moholt, kan du i tillegg låne verktøy. Snart kommer tilbudet på andre avdelinger også.

verktøybibliotek

Avdelingsleder Lars Danielsen på Trondheim folkebibliotek, avd. Moholt med vinkelsliper. Danielsen låner gjerne ut verneutstyr samtidig.

Foto: alf skille / nrk

– Idéen kom fra Framtiden i våre hender. Så gikk det fort. Vi søkte kommunen om penger til å kjøpe utstyr.

verktøybibliotek
Foto: alf skille / nrk

Dagen etter var kronene på plass, og noen dager deretter hadde vi verktøyet i hus. Og i går var varaordfører Hilde Opoku her og åpnet utlånet.

Det sier avdelingsleder Lars Danielsen. Han presiserer at de ikke er ute etter å gå profesjonelle utleiere i næringen. Lånet er som alt annet på biblioteket gratis. Men slitedeler som skive til vinkelsliper, blad til bajonettsag, sandpapir til pussemaskin må leieren holde selv.

Folkeverksted

Utlånet av verktøy er en del av et prosjekt som har den midlertidige arbeidstittelen "folkeverksted". Planen er kurs i

Bøker til selvhjelp

verktøy

I verktøykassa ligger det mest vanlige: hammer, tenger, skrujern o.s.v. Og - ikke minst - gjør-det-selv-håndbok!

Foto: ALF SKILLE / NRK

Foruten gjør-det-selv-håndboka som ligger i verktøykassa på bildet over, er det mer spesialiserte håndbøker for snekring, både grovt og fint snekkerarbeid. Andre bøker om reparasjoner i hjemmet, hagen og garasjen finnes også.

Pr dato kan du låne følgende verktøy: Pipenøkkelsett, Bajonettsag, 12 volts batteridrill, Borhammer, 2 stk 18 volts drill, multikutter, sirkelsag, stikksag, vinkelsliper og 5 stk verktøykasser inneholdende avbitertang, vannpumpetang, kombinasjonstang, bitssett, hammer, huggjern og en skralle med bits.

Meråpent bibliotek

Avdelingen er en av flere i Trondheim hvor du kan låse deg inn før eller etter vanlig arbeidstid med lånekortet ditt. Verktøyet (og selvsagt også bøker) er forsynt med strekkode som du scanner ved utgangen før du tar det med deg. Og hvis du synes noe av utstyret er tungt å bære, så er trøsten at ganske snart kommer det også to el-sykler med bagasjekasse foran med plass til både venner og verktøy!