Hopp til innhold

Nå har OL-helten fått sin egen statue

For 23 år siden tok Vebjørn Rodal et sensasjonelt OL-gull på 800 meter. Fredag fikk han sin egen statue i hjemkommunen, Rennebu.

Statuen av Vebjørn Rodal

Statuen av Vebjørn Rodal ble avduket i Rennebu fredag ettermiddag.

Foto: Erland Knutsen / NRK

31. juli 1996 leverte Vebjørn Rodal en prestasjonen ingen annen norsk utøver hadde klart i løpet av 100 år med olympiske leker.

23-åringen fra Berkåk i Rennebu kommune vant en løpsøvelse.

Mange mener Rodals seier på 800 meter i Atlanta er tidenes største norske idrettsprestasjon.

Fredag var det klart for nok en hyllest av gullmedaljøren.

– Det er rart og merkelig å være med på avdukingen av seg selv. For meg er det viktig at det blir et symbol for at hjembygda legger til rette for at ungdom får muligheten til å opptre på store arenaer både i kultur og idrett.

Bjørge Stensbøl sliter litt når han skal avduke statuen av Vebjørn Rodal

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl sliter litt når han skal avduke statuen.

Hjembygda har betydd mye

Vebjørn Rodal la i sin tale vekt på hva hjembygda har betydd for han i sin aktive karriere.

– I min oppvekst var det lett å fokusere på idretten i Rennebu, og det ville kanskje ikke vært mulig i en by. Det var en raushet og et stimulerende miljø med ildsjeler og et støttende næringsliv, så det var gode betingelser for å drive idrett i Rennebu, sier Rodal.

– Synes du statuen ligner på deg?

– Jeg har nesten ikke rukket å se på den. Men det er lett å kjenne seg igjen i posituren, og det er et øyeblikk jeg husker godt. Så dette har kunstneren fått til på en god måte, tenker jeg, sier Rodal.

Statuen av Vebjørn Rodal på Berkåk

MODELL OG STATUE: Krefter i Rennebu har gått sammen om å få laget en statue av Vebjørn Rodal.

Foto: Erland Knutsen / NRK

– Denne fortjener han virkelig

Statuen har kostet rundt 700.000 kroner. Før avdukingen donerte Rodal både gullmedaljen, sko og løpsantrekk fra 1996 til Rennebu kommune.

– Denne prestasjonen fortjener en skikkelig heder, og gode krefter i Rennebu har nå gått sammen om å få laget en statue av Vebjørn. Det fortjener han virkelig, sier leder i prosjektgruppa for statuen, Ola T. Lånke.

Vinnertiden på 1,42,58 var også OL-rekord helt fram til 2012.

– Vi som hadde gleden av å få se 800-meterløpet i Atlanta-OL på TV eller «live», vil vel neppe glemme dette øyeblikket og minuttene i etterkant. I tillegg til gullet var det også en fantastisk god tid, mener Lånke.

Ordfører med Rodals OL-gull

Rennebu-ordfører Ola Øie med Rodals gullmedalje fra 1996.

Foto: Erland Knutsen / NRK

– Helt uvirkelig

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl avduket statuen, og skrøt av OL-vinneren fra 1996.

– 800 meter er den distansen jeg personlig setter aller høyest, og at Vebjørn skulle vinne var helt uvirkelig. Vi ser da også at hans prestasjoner har motivert andre norske utøvere, og vi ser i dag utøvere som gjør det umulige mulig, som Vebjørn gjorde i 1996, sa Stensbøl.

Det er kunstneren Bjørn Sørvang Hansen som har laget statuen av Vebjørn Rodal. Den samme kunstneren har også laget statuene av Tom Lund og Gjermund Eggen.

Også friidrettspresident Ketil Tømmernes og Rennebu-ordfører Ola Øie var blant mange som var til stede under avdukingsseremonien.

Vebjørn Rodal-statuen ble avduket på Berkåk

STATUE: Som 23-åring tok Vebjørn Rodal OL-gull. Fredag ble han hedret med statue.

Foto: Erland Knutsen / NRK