NRK Meny
Normal

Lukket rett også i dag

Det blir lukkede dører i retten også under Overhallasakens fjerde dag. I dag er det blant annet to leger som skal forklare seg.

Presseoppbud i tingretten
Foto: Kjartan Trana / NRK

 

Avdelingsoverlege ved sykehuset Namsos, Elisabeth Bratland Johansen, mener sorgprosessen for moren som mistet barnet sitt natt til 30. april vil ta lang tid.

Bistandsadvokatene Inger Johanne Dehli og Gunhild Bergan fikk medhold i sitt krav om at vitneprovene fra to leger skulle foregå bak  lukkede dører.

Disse forklaringene gjelder behandlingen av jenta som overlevde voldshandlingene på Skogmo natt til 30. april i år, og moren til drapsofferet Cicilie Watnan Lian.

 

Før retten stengte dørene for en mer detaljert forklaring rundt sorgprosessen til moren som mistet sin sju år gamle datter gav avdelingsoverlegen en generell forklaring av hva stor sorg som dette kan føre til.

Lidelser

- Et tap som dette kan lede ut til en posttraumatisk lidelse. For de aller fleste av oss betyr dette et sterkt ubehag for de fleste av oss. Det kan gi både kroppslig og psykisk ubehag, og det kan føre til varige personlighetsforrandringer, sa Bratland Johansen.

Hun forklarte videre at en slik lidelse kan gjøre at man unnviker hverdagslige aktiviteter, får hukommelsessvikt og mindre utholdenhet.

- Dette kan med andre ord hemme en person i lang tid. Vanligvis sier vi at en sorgprosess tar ett år. En posttraumatisk lidelse kan vare mye lengre, og behandlingen vil ta tid. Man kan også få alvorlige depresjoner, sa Bratland Johansen.

Taushetsplikt

Rettens beslutning om lukking ble tatt med henvisning til at moren til Cicilie og faren til den andre jenta ikke ville frita de to legene fra taushetsplikten dersom ikke dørene ble lukket for pressen. Det ble uttrykkelig påpekt at referatforbud ikke var tilstrekkelig.

Forsvareren for tiltalte Bahadir Mirzaolimov, advokat Arve Opdahl, argumenterte mot lukkede dører under vitneprovet til Elisabeth Bratland Johansen, som er behandlende lege for Julie Watnan, Cicilies mor. Opdahl påpekte blant annet at Julie Watnan har latt seg intervjue av flere medier om sin vanskelige situasjon etter at datteren ble drept.

Tingrettsdommer Lisa Bech konkluderte likevel med lukkede dører, fordi Bratland Johansens vitneprov har betydning for rettens vurdering av erstatningsspørsmålet.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25