Hopp til innhold

Blå lys i kalde svarte dyp

Havforskere og biologer har alltid trodd at havdypene ved Arktis har vært en biologisk ørken. Men slik er det ikke.

Polar utstilling

Ei vandreutstilling med internasjonal prestisje er på plass i Vitenskapsmuseet: Det er mørkt i lokalene, hvor intensjonen er å gi assosiasjon til polarnatta.

Foto: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet.

Der hvor ingen skulle tro at noen kunne bo - fins det likevel et yrende liv. Gjennom utstillinga Polarnatt ved Vitenskapsmuseet i Trondheim får du innblikk i liv på det kalde dypet, og som ingen kjente eksistensen til for bare ti år siden. Noen av artene er ukjente, og dermed registrert for første gang i dypet ved Arktis.

Blålys på dypet

– For ti år sida ville jeg svart "vet ikke," på spørsmål om det fins liv i disse dypene. Professor i marinbiologi, Geir Johnsen forteller engasjert om hvordan både krill, hoppekreps, pilormer og andre arter lever godt med egne lys på over 30 meters dyp.

– Helt mørkt er det nemlig ikke, forteller Johnsen. Flere av artene greier selv å produsere en viss lysmengde. Både fisk og krill produserer morild, som er synlig i form av et lite blått lys.

Dette er en ribbemanet. De fins i havet ved Arktis.

Ribbemaneten er blant mange arter som fins i havet ved Arktis. For få år siden trodde man de nordligste dypene var uten liv.

Foto: Geir Johnsen, NTNU/UNIS.

Publiserer snart i Scientific Reports

Det er forskere fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) og Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (UiT) som har undersøkt de arktiske havområdene i vintermørket og gjort overraskende oppdagelser. Professor Johnsen sier at en rapport om det nye livet snart blir å lese i Nature's Scientific Reports, som publiserer forskningsnytt fra naturen.

Med lommelykt på utstilling

Også publikum får ei opplevelse av mørket når de entrer denne vandreutstillinga, som åpnet torsdag. De besøkende får utdelt hver sin lommelykt. På den måten får hver enkelt et inntrykk av det tette mørket disse artene lever i.

Undervannsart fra Arktis

Ustyrt med både vinger og horn, svever denne vingesneglen omkring i kalde havdyp ved Arktis.

Foto: Geir Johnsen, NTNU/UNIS.

Det er Polarmuseet i Tromsø som har formgitt utstillinga, i nært samarbeid med forskere ved NTNU, hvor ulike miljøer supplerer med de ferskeste oppdagelsene fra årets forskningstokt. Vandreutstillinga har fått stor oppmerksomhet rundt om i verden, og versjonen som torsdag åpnet ved Vitenskapsmuseet, blir karakterisert som en av de mest spennende.

Oppdager mer med ny teknologi

I tillegg til opplevelsen av livet i havdypet, viser utstillingen noen av mulighetene som ligger i bruken av ny teknologi i forskningssammenheng. Asgeir Johan Sørensen er professor ved Institutt for marin teknikk og direktør for AMOS (Senter for autonome marine operasjoner og systemer) Sørensen er fascinert over å se hvordan teknologi og naturvitenskap kan operere sammen mot nye oppdagelser.

– Vi bygger fjernstyrte ubåter som kan operere over store områder. Teknikken er spesielt tilpasset forholdene, og dette utstyret skal tåle en god del. Men så får vi da også "supernova-opplevelser" tilbake. På hvert tokt finner vi noe nytt. Å være med på dette er fantastisk og svært givende, sier Asgeir Johan Sørensen.

NTNU har «havrom» som ett av sine viktigste satsingsområder. Polarnatt er den første utstillingen hos NTNU Vitenskapsmuseet i det nydøpte NTNU-rommet. Der skal det i åra som kommer arrangeres utstillinger som inkluderer ny forskning ved universitetet.