- Helt i grenseland å spille fotball

– På grensa til uforsvarlig å spille europacup på Lerkendal, mener medisinsk koordinator i RBK.

Rade Prica spiller fotball i mars

Rade Prica spiller fotball i mars 2010.

Foto: Stian Lysberg / Scanpix:

RBK møter tyske Bayer Leverkusen i Europa League på onsdag, og Schwabe frykter at den iskalde lufta fører til at spillerne får skader i øvre luftveier.

– Det er på grensa til uforsvarlig å spille europacupkamp på Lerkendal dersom værvarselet om 16 minusgrader slår til, sier medisinsk koordinator Haakon Schwabe i Rosenborg.

Se det isnende værvarselet på Yr.no:

Sibirkulde på Lerkendal

– UEFA har ingen grenser for hvor kaldt det kan være før en fotballkamp avlyses, og jeg frykter at spillere kan pådra seg kuldeastma, sier Haakon Schwabe.

– Verre enn å gå langrenn

Han mener at det er mer problematisk å spille fotball i sterk kulde enn å gå langrenn.

– I fotball er det mye start og stopp, med korte intense belastninger. Det kan også gå flere minutter mens spillerne står mer eller mindre i ro. Jeg vil tro at det er sunnere med den jevne belastningen utøverne har i langrenn, sier Schwabe.

Mens andre idretter som langrenn og skiskyting har anbefalte grenser for hvor kaldt det kan være før man slutter å trene og konkurrere, så finnes det ingen slike kulderestriksjoner i Uefa.

Les også:

Mot tidenes kaldeste november

Schwabe har vært i kontakt med det europeiske fotballforbundet om sprengkulda i Trondheim, og han har sendt Uefa informasjon om hvordan andre idretter løser problemer rundt sterk kulde.

Den samme informasjonen har han også sendt til det medisinske støtteapparatet i Bayer Leverkusen, og han vil ta direkte kontakt med de tyske legene i løpet av dagen.

Dommeren har siste ord

– Vi kommer til å vurdere kulderisikoen helt opp til kampstart i Rosenborg, men vi har fått klar beskjed om at det er dommeren som har siste ord om kampen skal spilles eller ikke, sier Schwabe.

Mediesjef Nils Heldal i Rosenborg bekrefter at Rosenborg forbereder seg som om kampen skal gå som normalt. Bayer Leverkusen har også sagt at de kommer med laget til Trondheim i morgen.

– Kampen blir enten spilt som normalt eller utsatt. Det er ikke aktuelt å flytte kampen innendørs, sier Heldal.

Haakon Schwabe sier at ingen av RBK-spillerne sliter med plager i luftveiene i dag.

– Vi vil likevel følge nøye med på eventuelle forkjølelser blant enkeltspillere, og det vil få betydning om vi slipper de ut på banen eller ikke på onsdag, sier Schwabe.

Rosenborg har også sørget for at spillerne får på seg så varme klær som mulig. Haakon Schwabe sier det er uaktuelt å spille denne kampen uten hansker og varmt og tykt superundertøy.