Luktetester er egnet til å skille mennesker med Alzheimers sykdom fra friske personer. Det viser Grete Kjelvik i sitt doktorgradsarbeid i nevrovitenskap ved NTNU i Trondheim, skriver Adresseavisen.
Kan måles tidlig
I sitt arbeid har hun blant annet brukt lukter fra sjokolade, kaffe, kanel, sitron og såpe.
– Svekket luktesans kan måles før du kan måle eventuell svekkelse av andre kognitive evner. Vi ser også at luktetestene kan skille mellom de som har langt fremskreden alzheimer og de som er i en tidlig fase, sier forskeren.
Det kan være mange grunner til at lukteevnen svekkes.
– Alder er i seg selv en risikofaktor, i tillegg til ulike sykdommer. Luktetestene må brukes i tillegg til mange andre diagnoseverktøy når det gjelder alzheimer, sier Kjelvik.
Hva skjer i hjernen når man lukter?
Hun har gjort flere eksperimentelle studier, både med friske, unge personer, mennesker med en lettere form for demens og pasienter med alzheimer.
Et viktig mål har vært å finne ut mer om hva som skjer i hjernen når vi bruker luktesansen og greier å gjenkjenne en lukt.
– Å identifisere en lukt har både med hukommelse, assosiasjon og verbale og semantiske evner å gjøre. Du skal knytte lukten til en kilde og finne den riktige «merkelappen», sier Grete Kjelvik.