Hopp til innhold

Kjørte i 224 km/t på E6: – Helt vanvittig, mener UP-sjefen

En bilfører først i 20-årene ble stoppet i 224 km/t under en fartskontroll på E6 i Melhus seint fredag kveld.

Bilfører tatt i 224 km/t

224 KM/T: Utrykningspolitiets eget bilde av målingen som viser den unge bilførerens høye fart på E6 i Melhus.

Foto: Utrykningspolitiet

– Den unge bilføreren utsatte ikke bare seg selv for fare ved å kjøre i denne hastigheten, men også passasjerene, og ikke minst andre som ferdes på og langs vegen, skriver Utrykningspolitiet i en e-post til NRK.

Bilføreren risikerer nå fengselsstraff etter kjøreturen.

Distriktsleder i Utrykningspolitiet, Anders Sjøtrø, i en fartskontroll.

VANVITTIG: UP-sjef i Midt-Norge, Anders Sjøtrø, reagerer kraftig på den høye farten på E6.

Foto: Julie Dønnem Lillevik / NRK

– Helt vanvittig

Utrykningspolitiet reagerer veldig på den høye farten og kjøreadferden.

– 224 km/t er helt vanvittig, men de øvrige hastighetene er også nedslående. Vi har sett at unge menn er kraftig overrepresentert når det gjelder slike grove overtredelser. Åtte av ni førerkortbeslag i natt var unge menn med prøvetid på førerkortet. Vi var kjent med at det kjøres fort på denne strekningen, men vi må være ærlige og si at nattens resultat var verre enn fryktet, opplyser leder for Utrykningspolitiet i Midt-Norge, Anders Sjøtrø, til NRK.

Sjøtrø mener Utrykningspolitiet (UP) har problemer med å nå fram til unge menn i alderen 18 til 25 år.

– Nå har vi lansert up_midtnorge på Snap, som et ledd i å kommunisere bedre med denne aldergruppen. Der gir vi et innblikk i vår hverdag og har en ambisjon om å slippe de som følger oss litt på innsiden. Vi håper det kan øke forståelsen for det trafikksikkerhetsarbeidet vi bedriver, spesielt blant unge mennesker, fortsetter Anders Sjøtrø i UP.

– En skrekkelig kveld

Kontrollen foregikk i 100-sonen på Jaktøysletta, og til sammen ni personer kjørte så fort der at de ble fratatt førerkortene sine.

Utrykningspolitiet er ekstra betenkt over at åtte av bilførerne er unge og har prøvetid på førerkortet sitt.

– Vi opplevde det vi trygt kan kalle en skrekkelig kveld. Det ble beslaglagt ni førerkort for hastigheter fra 134 km/t og opp til 224 km/t. Ved hastighet over 134 km/t avgjøres saken i utgangspunktet med et forenklet forelegg, men her fikk fører over åtte prikker.

Høy fart på E6

TATT FOR RÅKJØRING: Denne bilisten ble stoppet i 167 km/t under kontrollen på E6 i Melhus.

Foto: Utrykningspolitiet

– Flørter med døden

Organisasjon Ung i Trafikken er sjokkert over den høye farten blant mange unge sjåfører. Og de reagerer spesielt på mannen i 20-årene som ble stoppet i 224 km/t på E6 i Melhus fredag kveld.

– Faktumet at noen kjører så fort er rystende og trist. En flørter rett og slett med døden. Som politiet sier, utsetter føreren seg selv og andre for livsfare, forteller kommunikasjonsrådgiver Henrik Pettersen Sunde til NRK.

– For å stoppe dette må det jobbes forebyggende over tid, noe vi i Ung i Trafikken har et sterkt fokus på. Årlig har vi flere forbyggende trafikksikkerhetskampanjer for å få bukt med uaktsom trafikal atferd. Videre må politiet intensivere kontrollene, mener Sunde.