NRK Meny
Normal

Her tar politiet fri i sommer

I flere uker kan du bare glemme å få hjelp hos mange av lensmannskontorene i Norge. De har nemlig sommerstengt. Her kan du sjekke om politiet er der du er.

Sommestengt lensmannskontor på Frøya

Lensmannskontoret på Frøya er ett av dem som holder sommerstengt.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK

Ferieavvikling og minimal bruk av sommervikarer for å spare penger, fører til at mange av Norges lensmannskontor er nødt til å låse døren for publikum deler av sommeren.

NRK har vært i kontakt med samtlige 27 politidistrikt i landet og fått en oversikt over hvilke lensmannskontorer som opererer med stengt dør i sommer.

I flere av distriktene må flere kontor stenge. Sogn og Fjordane topper listen for der holder halvparten av lensmannskontorene stengt i perioder.

Sjekk om politiet i ditt distrikt tar fri: Bruk musen til å flytte på bildet og pluss-og minusknappene til å forstørre eller forminske. Klikk på politimannen for å få opp åpningstidene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke fritt frem for bråk

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe

Politimester Nils Kristian Moe sier beredskapen er ivaretatt.

Foto: Morten Andersen / NRK

At politiet tar fri, betyr ikkeat det blir enklere å slippe unna for dem som har planer om å begå kriminelle handlinger eller lage bråk.

Selv om lensmannskontoret er stengt, er det likevel politi på jobb.

–Bakgrunnen er at det er ferieavvikling. Når vi må prioritere, velger vi å beholde vakt og beredskap, sier politimester i Sør-Trøndelag, Nils Kristian Moe til NRK.no

–At enkelte kontorer er stengt i perioder går ikke utover beredskapen. Den blir ivaretatt 24 timer i døgnet, sier Moe.

– Gjør så godt vi kan

Ifølge politiet er det viktigere for innbyggernes trygghetsfølelse å ha politi på hjul enn om et kontor er åpent «nå og da» i sommer.

– Vi prøver så godt vi kan å holde beredskapen som vanlig. Uansett må man se på hva som skjer og når det skjer. Lensmannskontorene er stort sett bare åpne mellom 8 og 16. Det er viktig å levere tjenester hele døgnet der det er nødvendig, sier Moe.

De mener det er mer forutsigbart overfor innbyggerne at ressursene samles på et sted der de vet er åpent på dagtid.

Dette betyr ofte at folk må reise til nabokommunen for søke om våpentillatelse, levere anmeldelser eller andre ting man vanligvis får gjort på sitt lokale lensmannskontor.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Ole Rabben kom til stengt dør på Frøya lensmannskontor

Ole Rabben kom til stengt dør hos Frøya lensmannskontor.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK

Ole Rabben på Frøya i Sør-Trøndelag hadde er ærend hos lensmannen fredag. Der møtte han låst dør. Demed måtte han sette kursen mot naboøya Hitra der lensmannskontoret er åpent.

– Nå ble jeg litt forbauset, jeg visste ikke at det var stengt her, sier Rabben til NRK.

– Går utover lokalsamfunnene

Arne Johannessen

Arne Johannessen i Politiets fellesforbund frykter sommerstenging går utover rekrutteringen til politiyrket.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, sier forbundet er klar over problemstillingen og ikke er glad for at lensmannskontorene holder sommerstengt.

– Prinsipielt er vi av den oppfatning av at det ikke er bra at man stenger lensmannskontorene om sommeren, men vi må bare innse at realiteten er sånn, sier Johannessen til NRK.no.

Han understreker at han ikke frykter at sommerstenging skal gå utover liv og helse.

– Noen av de minste lensmannskontorene må stenge for å få ferieavviklingen til å gå opp. Dette er et resultat av marginalisering av bemanningen. Det er ikke ønskelig, og det går utover lokalsamfunnene, sier Johannessen.

Går utover rekrutteringen

Når politiet ikke har råd til å leie inn sommervikarer går det utover senere rekruttering til politiyrket, mener forbundslederen.

– Politiet mister muligheten til å teste nye politifolk i sommervikrariat samtidig som det er viktig for politistudentene å få erfaring. Det er synd både for lensmannskontorene og for de nyutdannede politifolkene at mange kontor holder stengt, sier Johannessen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.