Her samles nerdene

I helgen arrangeres det festival for folk med fantastiske fritidssysler for femte året på rad i Trondheim. Messen "Torucon" forherliger all nerdekultur.

Intervju med presseansvarlig Karoline Olsen. Bilder og video fra sal og miljø

Torucon er Norges andre største messe av sitt slag og foregår over to dager i Trondheim.

I fjor hadde messen over 1200 besøkende fra hele landet og i alle aldre. I år ble den holdt på Clarion Hotel ved Brattørkaia og er større enn noensinne.

Torucon ble avholdt første gang i september 2011 og har blitt veldig populær. Nå er den det nest største arrangementet av sitt slag i Norge.

– Dette er nerdekultur på sitt beste. Det er nordmenn, dansker, svensker, og svært mange trøndere her, sier presseansvarlig Karoline Olsen til NRK.

Ikke tradisjonelle fritidsaktiviteter

Science fiction, Fantasy, Dataspill, Cosplay, Manga/Anime, TV-serier, og filmer er stikkord på messen. Arrangementet er særlig rettet mot ungdom med interesser og hobbyer, som faller litt utenfor det som regnes som tradisjonelle fritidsaktiviteter som korps eller sport.

Med inspirasjon fra japansk nerdekultur er det et stort fokus på fenomenet "Cosplay". Dette går ut på at folk kler seg ut som en fiksjonell karakter fra for eksempel en serie eller et spill. Deretter skal man oppføre seg mest mulig som den karakteren man forestiller. Det arrangeres konkurranser og detaljrikdommen på noen av utkledningene er på et høyt nivå.

Se bildene av noen av utkledningene her:

Artikkelen fortsetter under bildeserien

Det er mye som tiltaler folk på denne messen. Det er en sammensatt hobby som gjør at man får utløp for kreativiteten sin. I Cosplay kan man bygge ting, sy kostymer, og det er helt fantastisk hva folk greier å lage, sier presseansvarlig Karoline Olsen.

Finner seg selv

Det er et stort samhold blant dem som deltar på messen og Karoline Olsen mener det åpne miljøet tiltrekker seg mange deltakere.

– Folk som deltar her, kommer inn i et miljø der mange er som dem. Nesten alle har noe til felles og alle tør å være seg selv.

Mange bruker flere måneder på kostymet sitt i Cosplay-konkurransen og det opptar mye av livet til de som deltar.

Andre eksempler på programposter på festivalen er Mariokart-turnering, forskjellige quizzer, outfit-konkurranse og turneringer i forskjellige dataspill.