Hopp til innhold

Hærverk på barneskole vil trolig koste over én million

– Vi frykter et sjusifret beløp, sier Erlend Helmersen i Trondheim Eiendom. Foreløpig er ingen mistenkt for hærverket.

Politiet undersøker hærverk ved Strindheim skole i Trondheim

ANMELDT: Politiet sikret spor etter hærverket ved Strindheim skole søndag kveld. Mandag anslår Trondheim Eiendom at skadene vil koste over én million kroner.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Vedlikeholdsavdelingen i Trondheim Eiendom har mandag jobbet i det ødelagte skolebygget på Strindheim. Tre etasjer har fått massive skader etter at noen brøt av avløpsrør, slik at vannet fosset ut i lokalene. I tillegg er vinduer og dører knust.

Det kan ta måneder før 250 av 600 elever får flytte tilbake til skolen. Og regningen etter hærverket vil trolig bikke én million.

– Vi frykter at det blir et sjusifret beløp. Foreløpig har vi bare avdekket skader med det blotte øye. Vi må åpne gulv, vegger og tak for å finne ut hvilke skader som skjuler seg. Det er skadene bak fasaden vi virkelig frykter, sier Erlend Helmersen, prosjektleder for vedlikehold i Trondheim Eiendom.

Ingen mistenkt

Prosjektlederen kaller det hele meningsløst.

– Når alt kommer til alt er det skattebetalernes penger det er snakk om, sier Helmersen, og tilføyer at de er i dialog med forsikringsselskapet.

Innbruddet skjedde på et tidspunkt da alarmen ikke var på. Politiet fikk varsel om hærverket søndag formiddag.

Forholdet er anmeldt. Politiet var på stedet og sikret spor søndag kveld, og fortsetter å jobbe med saken utover uka. Foreløpig er ingen mistenkt i saken.

I dagene som kommer skal politiet legge strategi for videre etterforskning, sier Atle Pedersen, politifaglig etterforskningsleder ved Felles straffesaksinntak i Trøndelag.

– Vi skal blant annet kartlegge hvor bredt vi skal gå ut og lete etter overvåkningsbilder. Vi har foreløpig ikke innhentet overvåkning fra skolens område, sier Pedersen.

Arbeidet med å reparere skolen blir ikke bare dyrt, men også svært tidkrevende. Tore Lilleaker, vedlikeholdssjef i Trondheim Eiendom, sier at Strindheim skole blir en byggeplass fremover.

Skader Strindheim skole

MÅ RIVE TAK, GULV OG VEGGER: – Det er skadene bak fasaden vi virkelig frykter, sier Erlend Helmersen, prosjektleder for vedlikehold i Trondheim Eiendom.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Bare det å tørke betongen vil ta mange uker, sier Lilleaker.

Alle 600 elever ved Strindheim skole får en skolehverdag utenom det vanlige fremover. Verst går det utover andre-, sjette- og sjuendeklassingene.

250 elever må gå på skole i brakker

I mangel på klasserom måtte de tilbringe hele mandagen utendørs.

Elever NRK har snakket med mener det som har skjedd er dumt og dyrt.

strindheim skole hærverk

UTESKOLE: 250 barn måtte være ute hele mandag som følge av helgas hærverk. Denne uka må de flytte til et brakkerigg et annet sted i byen. Det kan ta flere måneder før de får komme tilbake til skolen.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Rektor ved Strindheim skole, Lars Petter Eggesbø, sier han får vondt i magen og klump i halsen bare ved å se på skadene.

– Det er trist, bare trist. Vi vet at ungene blir fryktelig lei seg over at noen kan gjøre dette med skolen deres. Men dette er også trist for dem som har gjort dette, tenker jeg. Jeg kan ikke skjønne hvilken glede de vil ha av dette, sier Eggesbø.

250 elever fra fjerde, sjette og sjuende trinn skal nå flyttes til et brakkerigg på Brøset i Trondheim, snaut tre kilometer unna Strindheim skole. De ønsker å skjerme de yngste mest mulig, og flytter derfor fjerdeklassingene i stedet for andreklassingene.

Lars Petter Eggesbø

TRIST FOR ALLE: Rektor Lars Petter Eggesbø sier hærverket er trist for absolutt alle – også de som utførte det.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Hadde ubudne gjester allerede fredag

Hærverket ved Strindheim skole skal ha skjedd lørdag kveld.

Men allerede fredag kveld hadde skolen ubudne gjester. Rektor Eggesbø sier glassruten til en dør var knust, men at det ikke skal ha skjedd flere ødeleggelser på skolebygget før kvelden etter.