Flere får influensa på tross av vaksinering

Vinterens influensa er brysom for mange, og det har vært mye å gjøre for legevakta den siste tida. Vaksinen har heller ikke hatt ønska effekt for alle.

Sykepleier Toril Bjørge skal inn på isolat for influensasyke
Foto: Morten Andersen/NRK

Bare i forrige uke ble 45 operasjoner ved St. Olavs Hospital utsatt på grunn av mange nye influensapasienter. Flere har blitt syke selv om de har vaksinert seg.

– Den vaksinen som folk får i år er basert på den influensatypen som var i fjor. Det viruset kan ha forandret seg, og trenger ikke å ha virkning på alle, og så kan det være andre virus og andre typer influensavirus som vaksinen ikke virker på, sier fastlege ved Fyrgata legekontor i Steinkjer, Kristin Gisvold Stokke.

Mange alvorlig syke

Kristin Gisvold Stokke

Fastlege Kristin Gisvold Stokke har opplevd stor pågang av influensasyke pasienter på kontoret i Steinkjer.

Foto: Erling Aabakken / NRK

Ifølge Folkehelseinstituttet er influensaviruset er et av de mest ustabile virusene. Nye varianter oppstår hele tiden. På grunn av de små endringene som skjer i viruset fra år til år må man stadig må lage nye vaksiner mot de stammene og variantene som er i omløp.

Denne vinteren ser det ut til at flere har blitt syke til tross for vaksinasjon og influensatallene er har vært høye over hele landet.

– Det har vært mye. Mange har vært syke og veldig mange har vært veldig syke. Jeg vil påstå at det har vært veldig spesielt nå, både med tanke på mengde og alvorlighetsgrad.

Hun forteller at det er særlig de eldre som er utsatt for å få influensa.

– Dette er eldre som er spreke og som nesten aldri er hos lege eller tar smertestillende når de er syke, og så lar de det gå for lenge og må til slutt legges inn.

Vaksinerer seg hvert år

Erling Rygg

Erling Rygg vaksinerer seg mot influensa hvert år, men blir av og til syk likevel.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

79 år gamle Erling Rygg fra Leirådal tar ingen sjanser og vaksinerer seg mot influensa hvert år.

– Men det har hendt seg at jeg har blitt alvorlig syk likevel, så det er ikke hver gang at vaksinen slår til. Men hvis jeg ikke hadde hatt vaksinen nå, så hadde jeg kanskje vært enda sykere, sier han.