Midt-Norge får smarte strømmålere først

Regjeringen pålegger nettselskapene å innføre smarte strømmålere to år tidligere enn planlagt. Folk i Midt-Norge får dem først av alle.

Display smart strømmåler

Netteierne venter på hvilken standard NVE kommer til å kreve for nye strømmålere.

Foto: Gard Brox Jenssen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dermed kan nordmenn senest i 2016 spare penger på å bruke strøm når den er billigst.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil be Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) legge frem forslag om å framskynde innføring av automatisk strømmåling (AMS).

– Målet er å stimulere til energisparing og øke bevisstheten rundt strømforbruket, heter det i en pressemelding fra Olje- og Energidepartementet.

Tidligere har NRK.no skrevet om at det i dag ikke lønner seg å styre forbruket inn mot natta. Strøm om natta kan være så mye som en tredel av prisen om morgenen, når alle dusjer.

Onsdag skal kommer olje og energiminister Terje Riis-Johansen til FBI på NRK1 for å svare på hvorfor det ikke lønner seg å redusere strømforbruket på de tidene av døgnet for etterspørselen er størst.

Les også: Har du en dum strømmåler?

Midt-Norge først ut

Olje- og energiministeren vil nå be NVE legge fram et forslag til forskrift om tidligere utrulling av automatisk strømmåling i Midt-Norge.

Dessuten fremskyndes den endelige fristen for utrulling i hele landet fra 2018 til innen utgangen av 2016. Dette vil inngå i NVEs forskrift om AMS som skal ut på høring i februar.

– Jeg har stor tro på at toveiskommunikasjon mellom nettselskap og forbrukere vil øke bevisstheten rundt energiforbruk og samtidig stimulere til mer energisparing, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

80 prosent innen to år

Video 9a555d99-8797-47bf-85f3-3f6d73e68706.jpg

Automatisk strømmåling i borettslaget.

– Jeg vil be NVE om å inkludere et krav om at 80 prosent av forbrukerne i Midt-Norge skal få installert AMS innen utgangen av 2013, det vil si to år før resten av landet, sier statsråd Riis-Johansen.

I desember i fjor leverte det såkalte Bye-utvalget sin rapport om langsiktige tiltak for å bedre kraftsituasjonen.

Blant tiltakene utvalget anbefaler er innføring av AMS for å øke forbrukerfleksibiliteten slik at kraftsystemet kan utnyttes på en bedre måte.

Tror du smarte strømmåler kommer til at du endrer tidspunktet for når du bruker myer strøm? Skriv din mening i kommentarfeltet.

Dersom du mener andre bør lese denne artikkelen, del den med dine venner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.