NRK Meny
Normal

Større splittelse i Rødt i Trondheim

Ekstraordinært årsmøte i Rødt i Trondheim endte i fullt brudd med ungdomsfløya i partiet, skriver avisa Klassekampen.

Arne Byrkjeflot
Foto: Hans H. Bjørstad

Arne Byrkjeflot

Arne Byrkjeflot splitter Rødt i Trondheim ytterligere.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK
Ronny Kjelsberg

Ronny Kjeldsberg leder interimsstyret i Rødt.

Foto: Jens Petter Søraa/Adresseavisen

Den betente Byrkjeflot-saka fortsetter å ødelegge det interne parti-livet i det venstreorienterte Rødt i Trondheim, skriver Klassekampen i sin lørdagutgave på papir.

Den profilerte LO og Rødt-tillitsvalgte, Arne Byrkjeflots forhold til ei ung kvinne i partiet, som døde brått i vår, gjør at bølgene ikke legger seg i organisasjonen.

Ungdommene reiste seg og gikk

På et ekstraordinært årsmøte sist torsdag, reiste heile ungdomsfløya seg og gikk fra møtet.

Rød Ungdom forlot møtet i protest, fordi Rødt i Trondheim fortsatt ikke vil ta avstand fra handlemåten til Arne Byrkjeflot i denne saka.


Tidligere har det gamle styret i Rødt i Trondheim, med unntak av styremedlem Peder Martin Lysestøl, forlatt sine posisjoner på grunn av at Rødt sentralt valgte å la saka ligge, uten å foreta seg noe disiplinært mot Byrkjeflot.

På det ekstraordinære årsmøtet i Trondheim, var også leder i Rødt sentralt, Bjørnar Moxnes, til stede, uten at dette bidro til at ungdommene dempa kravet om at partiet måtte sørge for at oppførselen til Byrkjeflot får større disiplinære følger.

Trondheim Rød Ungdom bryter nå med moderpartiet. Dette gjelder inntil partiet eventuelt foretar seg noe.

Ikke et feministisk parti verdig


Rød Ungdom er opptatt av at unge jenter i det feministiske partiet Rødt skal ha gode arbeidsforhold og bli ivaretatt og sett.

Derfor mener de saken burde fått en sterkere reaksjoner.


– Oppførselen til Byrkjeflot gjør at det er umulig for oss å ha tillit til ham, sier Rød Ungdom-leder Sindre Einarsve Rønning til lørdagens Klassekampen.

Etter at Rød Ungdom-fraksjonen hadde forlatt det ekstraordinære årsmøtet, valgte de som var tilbake å sette ned et interimstyre som skal forsøke å få den gjennom-rysta politiske organisasjonen på beina igjen.

Leder i interimstyret er fylkestingsmedlem for Rødt i Sør-Trøndelag, Ronny Kjeldsberg.

Ekstremt trist

Den eneste som valgte å bli igjen i det gamle styret i Rødt, Peder Martin Lysestøl, var den som innkalte til det ekstraordinære årsmøtet, og han sier til Klassekampen at han synes det er ekstremt trist at ungdommene bryter med moderpartiet.

Lysestøl håper Rød Ungdom besinner seg og finner en form for samarbeid med Rødt framover.

Lysestøl som er vara til det nye interimstyret i partiet, sier han aldri har opplevd noe liknende i si lange tid som politisk aktiv.


Peder Martin Lysestøl mener Arne Byrkjeflot har fått nok straff som det er, og at presset nå bør avta.

Arne Byrkjeflot sitter fortsatt i Bystyret i Trondheim for partiet Rødt og i landsstyret i partiet. Han er nå vanlig styremedlem i Trondheim LO, etter at han trakk seg fra lederposisjonen for kort tid siden.

Les: Byrkjeflot har fortsatt tillit i LO.

Les: – Ble ikke presset til avgangen


Rødt sentralt har nå etablert en kommisjon som skal gjennomgå hele prosessen.